Holcim România instruieşte gratuit zidari-tencuitori, prin programul Şoala Zidarilor. 400 de muncitori sunt deja calificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de ciment, betoane şi agregate Holcim România a lansat joi, oficial, programul Şcoala Zidarilor, după doi ani de sesiuni-pilot organizate în întreaga ţară în care au fost pregătiţi circa 400 de zidari-tencuitori.

Şcoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gândit şi dezvoltat de Holcim România pentru meseriaşii zidari care doresc o specializare în domeniu şi vor să fie la curent cu cele mai noi tehnici de construcţie şi cele mai bune materiale folosite în zidărie.

Accent pe partea practică a instruirii

Programul a început în 2011, printr-o sesiune-pilot implementată la Bucureşti, după care, în 2012 şi 2013, a fost extins în 17 oraşe din ţară, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, în parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate.

Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate şi experţii Holcim România, fiind structurate modular în sesiuni de teorie şi practică, accentul punându-se în special pe partea practică.

Un curs complet în cadrul Şcolii Zidarilor se întinde pe o perioadă de 6 zile, interval în care cursanţii participă la 15 de ore de teorie şi 20 ore de practică, urmate de o evaluare teoretică şi practică.

Partea teoretică a cursului include, pe lângă informaţiile de bază, explicaţii specifice despre cum se prepară corect mortarele utilizând reţete adecvate, cum se realizează calcule eficiente pentru materialele necesare construcţiei sau care este tehnologia de execuţie a pereţilor din zidărie de cărămidă.

Cei care au participat la cursurile Şcoala Zidarilor au avut astfel ocazia să-şi dezvolte cunoştintele acumulate deja, dar şi să fie puşi la curent cu ultimele tehnici şi materiale de construcţie în domeniul zidăriei şi tencuielii.

Certificare de la Autoritatea Naţională pentru Calificări

În cadrul acestui proiect, Holcim România susţine toate costurile necesare bunei desfăşurări a cursurilor, la cel mai înalt nivel: materiale de construcţii, obiecte didactice, masa de prânz în fiecare zi de curs şi echipament individual de protecţie, pe care fiecare participant îl poate păstra după finalizarea cursurilor.

Până în prezent, Şcoala Zidarilor a primit peste 500 de solicitări de înscrieri, 400 de zidari absolvind, la final, cursurile, printre ei numărându-se şi multe persoane cu alte studii sau cu studii superioare – ingineri, manageri, fotografi, agricultori şi alţii.

Având în vedere cererea ridicată, Holcim România a decis să certifice acest curs şi începând de anul acesta toţi absolvenţii actuali şi cei viitori primesc în plus şi o certificare de competenţe de la Autoritatea Naţională pentru Calificări.

Codrin Scutaru: angajatorii resimt diminuarea ofertei educaţionale

Forţa de muncă din România are nevoie de pregătire şi perfecţionare continuă, în raport cu standardele europene, iar acest lucru este valabil mai ales în construcţii, unde tehnicile şi materialele evoluează într-un ritm alert.
În contextul diminuării ofertei educaţionale în rândul şcolilor profesionale, resimţită acum de cei mai mulţi angajatori industriali, muncitorii din România trebuie să profite de orice oportunitate de pregătire pusă la dispoziţie de mediul privat.
România are o tradiţie îndelungată în pregătirea şi formarea meseriaşilor de calitate, iar acest proiect poate reprezenta un punct de cotitură în repunerea în drepturi a şcolilor vocaţionale
“, a declarat Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

El estimează că în acest an va fi nevoie de 10.000 până la 15.000 de zidari, ca urmare a creşterii economice, în condiţiile în care în România lucrează 5.900 de zidari calificaţi şi 43.000 de muncitori asimilaţi acestei meserii.

Programul are o audienţă neaşteptată

Proiectul Şcolii Zidarilor s-a născut dintr-o nevoie reală, recunoscută pe piaţa din România, aceea a pregătirii şi perfecţionării forţei de muncă din construcţii, care, în multe cazuri, este una necalificată sau necertificată.
Şcoala Zidarilor este răspunsul companiei noastre la această nevoie, înscriindu-se în proiectele de responsabilitate socială lansate de Holcim de-a lungul ultimilor 17 ani.
Considerăm că este important să ne implicăm activ şi semnificativ în viaţa comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, punându-ne la dispoziţie expertiza şi resursele, aşa cum o facem prin intermediul acestui program
”, a declarat François Pétry, director general Holcim România.

Şcoala Zidarilor s-a bucurat de o audienţă neaşteptată în oraşele în care acest program profesional a fost implementat în cadrul proiectelor-pilot, aşa că, anul acesta, ne-am decis să oferim oportunitatea certificării prin Autoritatea Naţională pentru Calificare şi să-l lansăm la nivel naţional.
Astfel, toţi cei care vor urma şi vor absolvi de acum înainte cursurile vor primi, la final, un certificat de competenţe profesionale emis de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Intenţia noastră este să extindem proiectul Şcoala Zidarilor pe parcursul anilor următori, oriunde vom descoperi că este nevoie
“, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.


O donaţie inedită

Lansarea programului Şcoala Zidarilor a fost realizată la Casa Universitarilor din Bucureşti. Participanţii la eveniment au fost fost implicaţi în construcţia demonstrativă a unei case.

Pentru fiecare bloc de BCA zidit, Holcim România a donat câte 50 de euro.

Suma strânsă a fost triplată de Holcim, ajungând la 10.000 de euro. Aceşti bani vor fi investiţi, în perioada imediat următoare, în reabilitarea unui teren de sport al unei şcoli din România, în urma unui concurs ce va fi lansat pe pagina de Facebook Holcim România.

Holcim (România) deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim are peste 800 de angajaţi în România.

Holcim este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (nisip şi pietriş), betoane şi asfalt, dar şi servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul deţine participaţii minoritare şi majoritare în circa 70 de ţări, pe toate continentele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite