UPDATE Hidroserv va intra în insolvenţă. Casa de Insolvenţă Transilvania este propusă ca administrator judiciar. Borza ar fi vrut gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Hidroserv au protestat de mai multe ori în ultimele luni
Angajaţii Hidroserv au protestat de mai multe ori în ultimele luni

Consiliul de administraţie al Hidroserv SA, filiala de mentenanţă a Hidroelectrica, a aprobat în şedinţa de vineri intrarea în insolvenţă a companiei, iar Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a fost propusă ca administrator judiciar, potrivit unor surse citate de News.ro. Mai mult, consiliul de administraţie are în plan demiterea conducerii societăţii.

Climatul din companie este unul tensionat, în condiţiile în care sindicatele au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloş şi preşedintelui Klaus Iohannis în care le cer să intervină pentru demiterea membrilor boardului companiei.

Potrivit semnatarilor scrisorii, conducerea Hidroserv ar fi ales deja Casa de Insolvenţă Transilvania pentru a deveni administrator judiciar după intrarea în insolvenţă.

Consiliul de administraţie al Hidroserv SA a luat în calcul şi luna trecută propunerea de intrare în insolvenţă a societăţii.

Sindicatele au trimis o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în care cer demiterea de urgenţă a membrilor consiliului de administraţie al Hidroserv.

În scrisoare sindicaliştii susţin că se fac presiuni pentru intrarea în insolvenţă a Hidroserv, din partea celor trei membri din cinci ai consiliului de administraţie al societăţii care sunt şi salariaţi ai Hidroelectrica, potrivit News.ro.

„Solicităm demiterea de urgenţă a membrilor CA care sunt şi salariaţi ai SC Hidroelectrica SA şi înlocuirea lor cu persoane din afara acesteia. Prin aceasta, viitorul C.A. nu va mai putea fi suspectat că doreşte maximizarea profitului SC Hidroelectrica prin reducerea aberantă a lucrărilor de mentenanţă, periclitând astfel siguranţa funcţionării hidroagregatelor din SEN (Sistemul Energetic Naţional, n.r.)“, arată în scrisoare Radu Nuţă, manager al Secţiei de Servicii şi Reparaţii (SSRSH) Porţile de Fier, şi de Dorin Rusescu, preşedinte al sindicatului Dunărea. 

1.500 de angajaţi

Semnatarii susţin că intensa campanie mediatică pentru introducerea în insolvenţă a Hidroserv a generat o stare de tensiune şi incertitudine în rândul celor peste 1.500 de salariaţi.

Mai mult, ei spun că o eventuală intrare în insolvenţă Hidroserv SA ar da un semnal negativ faţă de o eventuală listare la bursă a Hidroelectrica.

„Şedinţele de CA s-au desfăşurat în secret, refuzându-se ostentativ prezenţa la discuţii a partenerilor sociali (sindicatele din cadrul Hidroserv); Au fost demarate discuţii între preşedintele CA şi câteva firme de insolvenţă, optând pentru Casa de Insolvenţă Transilvania, în condiţiile în care această firmă se află sub cercetarea penală a DIICOT şi DNA“, se arată în scrisoarea menţionată. 

Mai mult, problemele Hidroserv s-ar fi acutizat imediat după ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica.

Conflict de interese

Autorii scrisorii acuză că preşedintele consiliului de administraţie al Hidroserv, Marian Sandu, este şef Serviciu urmărire recepţie lucrări mentenanţă la Hidroelectrica, care gestionează programul de reparaţii al Hidroserv, iar acest fapt reprezintă „un evident conflict de interese“.

Sandu ar fi impus prin poziţia sa reducerea programului de mentenanţă, fără a respecta prevederile contractului cadru, încheiat pe patru ani, între Hidroserv şi Hidroelectrica, şi nici prevederile cărţilor tehnice ale hidroagregatelor.

„Parte a membrilor CA au fost induşi în comisiile de control ce au cercetat defecţiunile/incidentele de la HA 5 (hidroagregat, n.r.) şi HA 3 de la Porţile de Fier I (reabilitate de către VA Tech), comisii ce nu au reuşit să stabilească nici până la aceasta oră vinovaţii, rapoartele suferind observaţii din partea membrilor aparţinând SSH Hidroserv ce au evidenţiat faptul că diminuarea lucrărilor de mentenanţă este aberantă în condiţiile recunoaşterii proastei retehnologizări“, adase arată în scrisoare. 

Autorii susţin că profitul record realizat de Hidroelectrica pe primele şapte luni ale anului s-a produs prin diminuarea costurilor de mentenanţă avute cu Hidroserv.

„Profitul brut înregistrat după închiderea contabilă pe primeIe 7 luni din anul curent este mai mare cu peste 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, în condiţiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârşitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se mai arată în scrisoare.

Documentul mai precizează că, deşi cantităţile de energie electrică produse în cele două perioade de comparaţie sunt aproape similare (10,6 TWh), scăderea veniturilor s-a produs ca urmare a diminuării accentuate a preţurilor în piaţa de energie, de la 165 lei/MWh în primele şapte luni din 2015, la 156 lei/MWh în aceeaşi perioadă a anului curent.

“Deşi conducerea Hidroelectrica a promovat la modul declarativ plata prin cesiune de creanţe pentru achiziţiile Hidroserv, aceasta nu s-a concretizat nici până la această oră, ducând la blocarea totală a activităţii de mentenanţă”, mai spun autorii scrisorii. 

Hidroserv este o filială deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice.

Cine face parte din Consiliul de Administraţie

În prezent, din consiliul de administraţie al Hidroserv SA fac parte Alexandra Cătălina Nedelcu (director de cabinet al unui secretar de stat în Ministerul Energiei), Diana Maria Bucur (conferenţiar universitar la Universitatea Politehnica Bucureşti), Marian Sandu (şef de serviciu la Hidroelectrica SA), Ionelia Şuteu (şef Serviciu Analiză şi suport producţie la Hidroelectrica SA) şi Bogdan Dumitrache (secretar general al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA).

„Copilul lui Borza“

Hidroserv SA a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei.

Proprietarul Hidroserv, producătorul de energie Hidroelectrica, s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

În perioada insolvenţei, administratorul judiciar al Hidroelectrica a fost Remus Borza, care a redus activitatea Hidroserv, reducând contractele de mentenanţă şi forţând restructurarea Hidroserv, inclusiv fuziunea filialelor.

Hidroserv a fost formată la ordinul lui Borza, acesta din urmă anunţând public că este dispus să preia insolvenţa Hidroserv chiar şi gratis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite