Un milionar din Mureş trece de la aparatură medicală la energie din surse regenerabile: a cumpărat de la Hidroelectrica 9 microhidrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Claudiu Ugran, proprietarul firmei Three Pharm, distribuitoare de dispozitive medicale, a cumpărat alte două microhidrocentrale scoase la vânzare de Hidroelectrica.

Compania Three Pharm din Târgu Mureş, specializată în importarea şi distribuirea de dispozitive şi produse medicale pentru spitale private şi de stat, a cumpărat luna trecută două dintre cele trei microhidrocentrale pe care Hidroelectrica a reuşit să le vândă printr-o licitaţie. 

Proprietarul firmei care a cumpărat două hidrocentrale mici din judeţul Neamţ este omul de afaceri mureşean Claudiu Ugran (46 de ani), cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 13 milioane de euro. El a mai cumpărat în vara anului trecut alte şapte microhidrocentrale din bazinele râurilor Huza, Someşul Mic şi Sălaşele (judeţul Cluj), din cele 14 vândute la licitaţie de Hidroelectrica

Compania de stat a obţinut 2,5 milioane de euro pentru cele trei microhidrocentrale vândute în ianuarie, cea de-a treia fiind preluată de firma italiană Idroenergia. 

Pentru cele 14 microhidrocentrale vândute în vara anului trecut, cu o putere instalată totală de 9,4 MW, Hidroelectrica a obţinut 10,6 milioane de euro, însă compania de stat nu a precizat care este suma oferită de fiecare câştigător al licitaţiei. 

Investiţii pentru obţinerea de certificate verzi

Pentru a beneficia de numărul maxim de certificate verzi acordate pentru producţia de energie prin microhidrocentrale (trei certificate pentru cele aflate în funcţiune în 2013 şi 2,3 certificate pentru cele din 2014), Ugran trebuie să investească în modernizarea unităţilor achiziţionate. Fiecare microhidrocentrală are o capacitate instalată de maximum 10 MW, iar producţia de energie este subvenţionată de stat. 

Claudiu Ugran este unicul acţionar al Three Pharm, cu activitate în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, companie care în 2012 avea 26 de angajaţi şi înregistrase o cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi un profit de 482.000 de euro. Până în urmă cu trei ani, afacerea era împărţită în mod egal cu un alt om de afaceri mureşean, Ioan Sorin Pastor. 

De altfel, cei doi nu sunt străini de afaceri în domeniul energiei. Ei sunt proprietarii companiei Anvergo din Târgu Mureş, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor anexe extracţiei de petrol şi gaze naturale. În 2002, firma avea 93 de angajaţi şi a obţinut un profit de 3,2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 11,4 milioane de euro. 

În ultimii ani, Anvergo a obţinut mai multe contracte cu societatea de stat Romgaz. Claudiu Ugran nu a putut fi contactat pentru mai multe detalii privind achiziţia hidrocentralelor. 

Hidroelectrica mai are de vânzare 71 de microhidrocentrale

Hidroelectrica şi-a propus să vândă, în perioada 2013-2014, un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată. Deocamdată, compania de stat a reuşit să vândă doar 17 microhidrocentrale. 

Hidroelectrica şi-a propus să vândă microhidrocentralele deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decât veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi.


Mai puteţi citi:

Hidroelectrica vrea să vândă în ianuarie alte 14 microhidrocentrale cu 10,4 milioane de euro. Producătorul de electricitate Hidroeletrica va scoate la licitaţie publică deschisă cu strigare, în 23 şi 24 ianuarie 2014, un nou lot de 14 microhidrocentrale, pentru care speră să obţină cel puţin 46,2 milioane de lei (10,4 milioane de euro).

Statul nu ştie ce să facă cu microhidrocentralele. Statul român nu are o strategie clară în ceea ce priveşte microhidrocentralele: în timp Hidroelectrica îşi vinde unităţile, Complexul Energetic Hunedoara caută parteneri pentru a realiza o astfel de unitate. De asemenea, în timp ce statul a sprijinit construcţia de microhidrocentrale în ideea de apăra mediul de schimbările climatice, exact construcţia acestora a adus dezastre în Munţii Făgăraş.

Remus Borza: „Bacteria ucigaşă” de pe Olt a „mâncat” 400 de milioane de euro. Hidroelectrica nu a găsit bani să retehnologizeze centralele de la Vidraru, Bicaz, Mărişel şi Râul Mare, "bijuteriile coroanei" şi cele mai importante după cele de la Porţile de Fier şi Lotru, însă în 2001 a găsit bani pentru retehnologizarea celor de pe Olt, care au ajuns să coste în final 400 de milioane de euro, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. 

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capitalSalariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica .George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la LondraElectrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite