Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea     s-au plâns că acestea sunt sub costuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica a realizat anul trecut un profit-record de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 10 ani adunat
Hidroelectrica a realizat anul trecut un profit-record de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 10 ani adunat

Situaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica a acţionat în instanţă ANRE, susţinând că reglementatorul a fixat un preţ sub costurile de producţie pentru electricitatea pe care o va livra producătorul hidro populaţiei în acest an, scrie Agerpres.ro, citând alte surse.

Populaţia, ultimul „băiat deştept“ din energie

Potrivit informaţiilor, ANRE a stabilit un preţ al energiei hidro de 115 lei pe MWh pentru acest an, mai mic decât anul trecut, când Hidroelectrica a livrat energie pentru populaţie la preţul de 125 de lei pe MWh.

De asemenea, şi cantitatea de energie preluată de la Hidroelectrica pentru coşul reglementat este mai mare în acest an, respectiv 5,3 TWh, faţă de 3,9 TWh anul trecut. Nuclearelectrica va livra 3,7 TWh, la un preţ de 145 de lei.

Situaţia este nemaiîntâlnită şi ar putea crea un precedent privind piaţa energiei.

ANRE a primit astăzi înştiinţarea că a fost acţionată în instanţă şi are la dispoziţie 25 de zile pentru a-şi formula întâmpinarea, mai scrie agenţia citată.

Hidroelectrica poate susţine că are un anumit cost de producţie, însă discuţiile privind costurile care intră în categoria celor justificate sunt complexe. De exemplu, sunt discuţii dacă intră aici şi componenta privind costurile financiare. 

Pierderi de 30 de milioane de euro

Remus Borza, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost administrator judiciar pe perioada insolvenţei, susţine că producătorul are un cost de producţie de 160 de lei/MWh. Borza critica în decembrie măsura luată de ANRE. „Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro“, arăta atunci el.

El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impactul apei uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie de stat. Statul deţine 80% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 20% din titluri.

Guvernul are în plan listarea la bursă a Hidroelectrica în vara acestui an, un pachet de 15% din titluri urmând a fi vândute atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi la Londra, pe modelul Romgaz. 

Mai puteţi citi:

Profit istoric de 900 de milioane de lei pentru Hidroelectrica, cât în ultimii 11 ani, dar livrarea de energie pentru populaţie va cauza pierderi în 2014

Hidroelectrica va realiza în acest an un profit istoric de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani adunaţi, însă de anul viitor compania va fi afectată de livrarea de energie către populaţie, care va aduce un minus de 30 de milioane de euro, în vreme ce taxa pe stâlp va produce o gaură de 40 de milioane de euro. Alte 80 de milioane de euro se duc pe apa uzinată, a afirmat, Remus Borza, în ultima sa conferinţă ca reprezentant al companiei.

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capital

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“

Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite