Harta riscurilor de ţară. Unde se întâlnesc cele mai mari pericole de neplată a datoriilor în afaceri - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de evaluare financiară Coface a actualizat ratingurile privind riscul de ţară pe mapamond şi în Uniunea Europeană, ajungând la concluzia că avansul economiei globale rămâne scăzut, în pofida politicilor monetare ultra-expansioniste.

Coface a identificat şi trei riscuri în creştere: încetinirea Chinei, preţurile scăzute ale petrolului şi incertitudinile politice.

„Pe baza acestor evoluţii, Coface a retrogradat în acest trimestru evaluări de risc pentru şapte ţări“, precizează compania.

România, în coridorul riscurilor semnificative

Culoarea galbenă de pe harta Coface, reprezentând un „risc semnificativ“ de neplată a datoriilor în afaceri, se regăseşte într-un coridor format de Turcia, Bulgaria, România, Croaţia şi Italia.

Coridorul verde, unde riscul de neplată este „scăzut“ sau „foarte scăzut“, este format din Elveţia şi celelalte ţări din Vestul Europei şi se încheie cu Polonia.

În fine, ţările cu risc de neplată „crescut“ sau „foarte crescut“ sunt Grecia, Serbia, Bosnia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Rusia.

Scenarii incerte

Cu toate că economiile emergente au înregistrat o uşoară revenire la începutul acestui an (Coface prognozează o creştere de 3,9% în 2016, după o evoluţie de 3,4% în 2015 şi 7,2% în 2010), scăderea înregistrată în ţările dezvoltate (1,7% în 2016) perturbă echilibrul economiei globale mai mult decât oricând înainte.

„Creşterea este puţin probabil să depăşească 2,7% în acest an“, anticipează Coface.

Marea Britanie se confruntă cu o incertitudine asupra viitorului său în Uniunea Europeană, ceea ce creşte volatilitatea pieţelor financiare şi duce în jos indicii de încredere.

Zona euro este condusă de cererea internă, de o piaţă a ocupării forţei de muncă îmbunătăţită şi de condiţii favorabile de creditare.

În Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda, încrederea în companii este scăzută, împiedicând creşterea economică (1,6% în 2016), în special odată cu creşterea riscului politic.

Prognoza pentru China: +6,5% în 2016

În timp ce Banca Centrală a Chinei şi-a redus rezervele obligatorii, Coface sprijină prognoza de creştere de 6,5% în 2016, riscul de încetinire semnificativă rămânând valabil.

În paralel, scăderea preţului petrolului a adus dificultăţi bugetare ţărilor exportatoare - deficitelor lor cresc  mai rapid şi operaţiunile în segmentul de hidrocarburi se confruntă cu provocări ale efectelor externe negative.

Aceşti factori au condus la retrogradare şi la supravegheri negative.

Cresc riscurile induse de tensiunile politice

Creşterea instabilităţii politice ar putea avea un impact serios asupra economiilor deja afectate de încetinirea globală.

Mai mult decât atât, „după deteriorarea condiţiilor economice, se înregistrează o creştere a nemulţumirii în cadrul populaţiei şi o slăbire a unităţii naţionale“, comentează Coface.

"risc de tara"
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite