Guvernul transformă profesiile liberale în activităţi dependente, specifice angajaţilor. Întreprinzătorii sunt disperaţi

Guvernul transformă profesiile liberale în activităţi dependente, specifice angajaţilor. Întreprinzătorii sunt disperaţi

Guvernul schimbă regulile fiscale pentru IMM-uri

Unul dintre „elementele de noutate“ anunţate de Guvern referitoare la schimbările din Codul Fiscal i-a pus pe jar pe liber-profesionişti. Ei constată că profesiile liberale şi drepturile de autor au fost excluse din categoria de reconsiderare, astfel că devin activităţi dependente, nu independente.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vă informăm că la paragraful 5 de jos în sus, este anunţată ca  «un element de noutate» eliminarea exceptării profesiilor liberale şi a drepturilor de autor de la reconsiderare ca fiind hotărâtă“, se arată într-o notă internă trimisă organizaţiilor membre de către conducerea Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român.

Textul paragrafului 5, transmis de Guvern şi citat de CNPR, sună aşa:
„Un alt element de noutate adus de actul normativ vizează asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii. În acest scop, Hotărârea de Guvern elimină excepţia de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităţilor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare“.

Concluzia CNPR: trebuie încheiate contracte de muncă

„În condiţiile acestei Hotărâri şi pe Codul Fiscal actual, trebuie să încheiaţi la sfârşitul lunii contracte de muncă în cazul îndeplinirii oricăruia din cele 7 criterii de dependenţă. Timpul este oricum insuficient“, arată CNPR.

„Credem că fiecare Asociaţie trebuie să-şi prezinte de urgenţă opinia faţă de această hotărâre!“, le-a mai transmis CNPR organizaţiilor membre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările