Guvernul încearcă să asigure alimentarea cu gaze a populaţiei şi în cazul plecării vreunui mare producător din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robinet gaze chisinau FOTO Ion Preasca

Executivul şi-a dat seama că legislaţia actuală nu reglementează sub nicio formă cazurile în care un producător de gaze naturale alege să plece din ţară ori zăcământul pe care-l exploatează se deteriorează. România are  6 producători: OMV Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Mediaş, Aurelian Oil&Gas.

Ministerul Energiei a elaborat şi supus dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind asigurarea continuităţii alimentării cu gaze naturale către sistemele de distribuţie a gazelor naturale, în situaţia depletării zăcămintelor/încetarea/renunţarea la concesiunea petrolieră.

Măsura este luată în contextul prevederilor OUG 114, care obligă marii producători de gaze naturale din România să vândă gaze către populaţie la preţ plafonat, lucru care ar putea stârni nemulţumirea OMV Petrom.

Ca atare, guvernanţii încearcă să reglementeze situaţia în care un producător de gaze va dori să plece din ţara noastră.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, „depletare” înseamnă „deteriorarea zăcămintelor de gaze naturale”.

În cazul în care producătorul de gaze naturale constată că zăcământul pe care-l exploatează s-a deteriorat ori vrea să-şi mute afacerea din ţara noastră, acesta ar putea fi obligat prin HG să cedeze, în schjimbul unei „juste despăgubiri” conductele pe care le deţine.

„În situaţia depletării zăcămintelor/încetarea/renunţarea la concesiunea petrolieră, confirmată printr-un document emis de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, producătorul de gaze naturale care deţine o conductă de alimentare din amonte sau asimilate ca şi conducte de alimentare a gazelor naturale din amonte, are obligaţia predării obiectivelor prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sisteme de distribuţie, către operatorul Sistemului Naţional de Transport, în cazul în care obiectivele pot face parte din sistemul naţional de transport al gazelor naturale în conformitate cu prevederile normelor tehnice aplicabile aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în parametri de funcţionare care să asigure continuitatea şi siguranţa în operare, cu o justă despăgubire”, se arată în proiectul de HG postat spre dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei.

Art. 2 al aceluiaşi act normativ prevede că „În situaţia depletării zăcămintelor/încetarea/renunţarea la concesiunea petrolieră confirmată printr-un document emis de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, producătorul de gaze naturale care deţine în patrimoniu obiective care au deservit acestuia şi care au fost construite şi utilizate ca parte a unui proiect de producere de gaze naturale şi prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sisteme de distribuţie, are obligaţia predării acestora către operatorul Sistemului Naţional de Transport, în cazul în care obiectivele pot face parte din sistemul naţional de transport al gazelor naturale, în conformitate cu prevederile normelor tehnice aplicabile aprobate de ANRE, în parametri de funcţionare care să asigure continuitatea şi siguranţa în operare, cu o justă despăgubire”.

Operatorul Sistemului Naţional de Transport este Transgaz, companie care va prelua conductele.

Parametrii de funcţionare care asigură continuitatea şi siguranţa în operare a obiectivelor precizate la art. 1 şi art. 2, vor fi justificaţi de producătorul de gaze naturale care deţine o conductă de alimentare din amonte sau asimilată ca şi conductă de alimentare a gazelor naturale din amonte, respectiv de producătorul de gaze naturale care deţine în patrimoniu conducte care au deservit acestuia şi prin care se asigură în prezent vehicularea gazelor naturale către staţia de reglare-măsurare-predare a gazelor de la producător către operatorul de distribuţie a gazelor naturale, printr-o expertiză tehnică întocmită conform prevederilor legislaţiei în vigoare care să confirme acest fapt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite