Guvernul a aprobat privatizarea Rompetrol Rafinare: preţul pentru pachetul de 26,7% din acţiuni nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare Constanţa a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, iar preţul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de acţiuni (26,7% din total) nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari.

Hotărârea de Guvern stabileşte derularea etapelor necesare implementării Strategiei de privatizare prin vânzarea printr-o metodă transparentă, respectiv prin licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).

Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori. 

Potrivit Strategiei de privatizare, preţul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acţiuni.

Potrivit Hotărârii de Guvern, se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituţie publică implicată şi administrator al acţiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acţiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, să deruleze acţiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.

Ce prevede Memorandumul semnat cu Rompetrol

Statul va rămâne, după această operaţiune, cu 18% din acţiunile companiei.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), şi The Rompetrol Group NV au încheiat un Memorandum de înţelegere care reglementa termenii generali ai acestei tranzacţii complexe, precum şi faptul că grupul KayMunaiGaz urma să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în sectorul energetic din România. 

În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat acest memorandum în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Viitoarea HG vizează aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare şi constituirea unei comisii pentru implementarea tranzacţiei convenite în februarie 2013.

Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas.

KMG International este una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Cu activităţi în fiecare sector din domeniul petrolului şi al gazelor, KMG International deţine şi desfăşoară operaţiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite