Guvernul anunţă un fond de investiţii de 300 de milioane de euro. Cum ar putea funcţiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul ia în considerare realizarea unui fond de investiţii cu capital de 300 de milioane de euro, pentru început, pentru susţinerea marilor companii, în cadrul planului de relansare economică. Economistul Iancu Guda a explicat cum ar putea funcţiona un astfel de fond.

„Una din marile probleme pe care le avem în România este următoarea: nu există un sprijin suficient de mare al companiilor. Bursa nu e încă dezvoltată. (...) Sistemul financiar-bancar este un sistem relativ prudent. Avem intermedierea a 25-27%. Nu este normal. Sistemul financiar bancar trebuie să susţină economia. Lor le-a convenit să împrumute statul care este un plătitor garantat. (...) Vom lansa programul de susţinere a marilor companii, ca să dăm un stimulent sistemului financiar-bancar să finanţeze companiile, să finanţeze investiţiile, sau creditele pentru capital de lucru, de care au atâta nevoie companiile. (...) Dacă o companie intră în blocaj, îţi afectează mai multe companii, otrăveşte practic un întreg lanţ economic. Şi atunci e un sistem de asigurare a creditului comercial. Pregătim instrumentul ăsta de garantare a asigurării creditului comercial, astfel încât să nu se blocheze relaţiile economice”, a afirmat, luni, Orban la Digi 24, potrivit Agerpres.

Premierul a anunţat că va folosi „toate instrumentele posibile pentru a susţine investiţiile”, inclusiv prin realizarea unui fond de investiţii capitalizat din resurse bugetare sau din fonduri europene, „în măsura în care ni se va permite”

„Există 100 de milioane identificaţi pentru capitalizare. Mai avem cam 200 de milioane (n.r. de euro). E prematur să listezi pe bursă. Ideea e să listăm pe bursă. Să scoatem titluri de fonduri. Să facem emisiuni de obligaţiuni, în timp. Dar întâi trebuie ca fondul să îşi arate capabilităţile, să arate că are capacitatea de a genera profit din plasamentele pe care le facem”, a declarat Orban..

Cum ar funcţiona

Economistul Iancu Guda a explicat la Digi24 cât de oportun ar fi un fond de investiţii, în acest moment, şi ce condiţii ar trebui să respecte ca să funcţioneze.

„Este un moment bun, dar nu (doar) din perspectiva câştigului potenţial (se pot cumpăra ieftin părţi sociale din companii private, care să fie ulterior vândute mai scump). Scopul ar trebui să fie salvarea unor companii private strategice (având în vedere efectele pe lanţul comercial şi impactul social) pentru industrii importante (agricultură, auto, industria chimică, tehnologie şi oriunde avem deficite comerciale mari) care sunt sănătoase fundamental (înainte de impactul pandemiei Covid-19 erau solvabile) şi acum au nevoie de credibilitate şi susţinere”, a explicat economistul.

Iancu Guda afirmă că proiectul este necesar, dar nu va funcţiona decât dacă se asigură cel puţin 5 condiţii esenţiale.

Mai precis, susţine Guda:

(i) CRITERIILE privind eligibilitatea companiilor trebuie să fie făcute public şi promovate transparent. Criterii esenţiale sunt: numărul de angajaţi, cifra de afaceri (dimensiune mare şi pondere mică a afacerilor cu statul), furnizori domestici (companii cu efect pe lanţ intern), conduita exemplară de plată a taxelor înainte de pandemie, istoric curat acţionari).

(ii) SCOPUL nu ar trebuie să fie doar salvarea companiilor, ci şi dezvoltarea acestora prin exploatarea unor oportunităţi de investiţii şi creşterea producţiei la export. În acest sens, antreprenorii privaţi trebuie să fie capabili să propună un plan de afaceri cu multiple scenarii.

(iii) GUVERNANŢA CORPORATIVĂ prin management privat independent la boardul fondului suveran, care să conducă în baza mandatului stabilit de Ministerul Economiei. Astfel, se îndeplinesc câteva condiţii obligatorii: selecţia companiilor este apolitică, planul de afaceri este competitiv şi atent monitorizat, procesele de audit sunt periodice şi verifică corectitudinea achiziţiilor şi proceselor interne.

(iv) STRATEGIA DE EXIT - ar trebui stabilită încă de la început, cu dreptul statului de a lista la BVB pachetul deţinut oricând în intervalul 2025-2030, în funcţie de oportunitatea momentului şi condiţiile de piaţă. Astfel, se dezvoltă şi piaţa de capital prin creşterea lichidităţii şi diversităţii opţiunilor de investiţii.

(v) FINANŢARE - este exemplul perfect care justifică finanţarea fondului prin împrumuturi emise de stat cu maturitate pe 10 ani, fără a văduvi bugetul de fonduri necesare pentru alte investiţii publice. Este o diferenţă masivă între datorii pentru asemenea proiecte (viabile deoarece generează un randament superior costului finanţării) şi cele pentru creşterea salariilor şi pensiilor (gaura neagră pe datorie deoarece consumul, fără producţie domestică, se duce în import... şi ne îndatorăm ca să producem locuri de muncă la companiile din străinătate)”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite