GSP a obţinut de la gigantul petrolier Carlyle un contract pentru explorare offshore, în largul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gsp neptun bosfor turcia foto grup servicii petroliere

Cea mai mare afacere românească de foraj marin, Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a obţinut de la gigantul petrolier Carlyle, aflat în România prin compania Black Sea Oil & Gas, un contract de foraj pentru săparea a două sonde în largul Mării Negre.

„BSOG a contractat platforma de foraj de tip cantilever «GSP Uranus» pentru forajul a două sonde de explorare în ape cu adâncimea până la 100 de metri, programat să înceapă în trimestrul IV 2017”, arată un comunicat al GSP

Servicii auxiliare precum cele de transport aerian, logistică şi nave de servicii offshore care vor susţine operaţiunile de foraj au fost contractate tot de la GSP.

Cele două sonde de explorare offshore sunt situate în perimetrul XV Midia, Zona de Apă de Mică Adâncime, din sectorul românesc al Mării Negre.

„Titularii perimetrului XV Midia, Zona de Apă de Mică Adâncime, vizează prospecte care nu doar consolidează portofoliul de resurse al titularilor, dar, mai important, ar putea alimenta Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia, care actualmente constă în descoperirile Ana şi Doina, aflat în faza de obţinere a aprobării pentru dezvoltare”, a declarat Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas.

Black Sea Oil & Gas SRL este în curs de obţinere a tuturor aprobărilor necesare pentru realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia.

Odată obţinute aceste aprobări, vor fi necesari doi ani pentru construirea platformei offshore, săparea sondelor de dezvoltare, montarea conductelor offshore şi onshore şi construirea staţiei de tratare a gazelor.

Aceste aprobări includ autorizaţiile din partea ANRE şi ANRM, acordul de mediu şi autorizaţia de construire, autorizaţiile din partea autorităţilor locale şi naţionale, aprobarea Transgaz precum şi aprobarea acţionarilor şi partenerilor GSP. Cu toate că există multe aspecte în materie de legislaţie care trebuie soluţionate, consorţiul vizează obţinerea acestor aprobări în anul 2017.

Black Sea Oil & Gas, deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este firma care a preluat fostele perimetre Sterling. Compania desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

GSP are şapte platforme de foraj maritim, cu care a derulat sau derulează proiecte în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, Golful Persic, Golful Mexic sau în zonele arctice pentru clienţi precum OMV Petrom, Gazprom, ExxonMobil, PEMEX, Petroceltic sau Wintershall.

GSP a avut în 2015, potrivit ultimului bilanţ financiar depus la Ministerului Finanţelor, o cifră de afaceri de 934 milioane lei (210 milioane euro) şi venituri totale de 1,9 miliarde lei (circa 430 milioane euro), raportând pierderi de 185,5 milioane lei. 

Gabriel Comănescu este considerat unul dintre cei mai bogaţi zece oameni din România, cu o avere estimată la peste 500 milioane de euro.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite