Grupul KMG International, fostul Rompetrol, nu se mai extinde în Ucraina şi Turcia. Va deschide, însă, 96 de benzinării în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KMG International NV, fostul grup Rompetrol, reanalizează oportunitatea extinderii pe pieţele de distribuţie a carburanţilor în Ucraina şi Turcia, dar vizează investiţii de aproximativ 170 milioane de dolari pentru deschiderea a 96 de benzinării în România.

„Iniţial, planul era să ne extindem în Ucraina şi Turcia, dar este un mare semn de întrebare în privinţa Ucrainei din cauza mediului politic. Turcia este o altă poveste. Poate este nevoie să reevaluăm planul“, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International NV.

La mijlocul lunii martie Peninsula Crimeea din Ucraina a fost alipită Federaţiei Ruse, printr-un acord semnat la Moscova de preşedintele Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsulă. Anexarea a avut loc după ce populaţia regiunii ucrainene a votat prin referendum secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia. Decizia Moscovei a astras sancţiuni din partea statelor occidentale.

Turcia traversează o perioadă tensionată din punct de vedere politic, marcată de proteste de amploare ale opoziţiei şi de decizii controversate ale premierului Recep Tayyip Erdogan, inclusiv interzicerea accesului la platformele Twitter şi YouTube. În pofida presiunilor, partidul de guvernare, AKP, a câştigat detaşat alegerile locale de la sfârşitul lunii martie. Piaţa financiară din Turcia a reacţionat pozitiv la rezultatul alegerilor, însă unii investitori au avertizat că câştigurile ar putea fi temporare având în vedere polarizarea tot mai acută a societăţii şi riscurile politice pe termen lung.

Potrivit lui Zhangulov, grupul viza să deţină aproximativ 200 de benzinării în Ucraina. Grupul petrolier are activităţi de distribuţie a carburanţilor în Ucraina din 2009, considerând-o „prioritară“.

El a adăugat că se aşteaptă la un progres pe piaţa românească, unde grupul vrea să aloce cea mai mare parte a fondurilor de investiţii. „Pentru moment, avem în plan 96 de staţii, iar costul total al acestui proiect este de aproximativ 170 milioane de dolari“, a adaăugat Zhangulov.

Bătaie pe acţiunile statului de la Petromidia

Grupul kazah de stat a ajuns la un acord cu statul român pentru răscumpărarea a 26,7% din acţiunile rafinăriei Petromidia pentru 200 de milioane de dolari. Statul român a ajuns să deţină 44,69% din titlurile companiei după ce Rompetrol nu şi-a plătit datoriile convertite în obligaţiuni.  

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a obligat Guvernul să scoată la licitaţie pachetul respectiv pentru a nu fi considerat ajutor de stat de către Comisia Europeană. De altfel, Gabriel Dumitraşcu – şeful Direcţiei de Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, afirma recent că există mai mulţi investitori din zona Golfului Persic care doresc să participe la licitaţie.

Aceasta va avea loc în vara acestui an. Anterior, Rompetrol a anunţat că nu va plăti mai mult de 200 de milioane de dolari pe pachetul de acţiuni.

Fond de un miliard de dolari

La pachet cu achiziţia acţiunilor, Rompetrol şi-a asumat şi realizarea unui fond de investiţii în energie, în care kazahii să deţină 80%, iar statul român 20%. Acest fond va derula investiţii de un miliard de dolari, potrivit premierului Victor Ponta. Potrivit oficialilor Rompetrol, investiţii respective ar totaliza 350 de milioane de dolari şi vor fi canalizate spre realizarea unei termocentrale pe platforma de la Petromidia şi în reţeaua de benzinării.

Fostul Rompetrol Group, controlat de compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi. 


Mai puteţi citi:

Rompetrol: Nu vom oferi statului mai mult de 200 de milioane dolari pentru pachetul de 26,7% din Rompetrol Rafinare. Preţul de 200 de milioane de dolari oferit statului român de KazMunai Gaz pentru 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare este „cel mai bun posibil“ şi maximul pe care compania îl va plăti, a declarat azi Azamat Zhangulov, vicepreşedinte Rompetrol Group, în cadrul unei conferinţe.

Ponta i-a cerut lui Niţă să vină cu o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Memorandumului cu Rompetrol, în conformitate cu decizia CCR. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.

Rominserv a semnat un contract de un miliard de dolari cu KazMunaiGasCompania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.

Rompetrol se extinde în FranţaCompania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.

KazMunaiGaz, interesat de preluarea OltchimAcţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.

Ponta: Poziţia lui Băsescu privind Rompetrol e un joc politic, compania risca să intre în insolvenţă pentru că toate datoriile sunt către KazMunaiGazPoziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.

„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGazCompania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).

Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia.  Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite