Greva atomică. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului. Angajaţii acesteia se pregătesc de grevă generală din cauza situaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului spun că societatea a rămas fără surse de venituri, astfel că sunt decişi să intre în grevă generală dacă nu li se garantează locurile de muncă
Angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului spun că societatea a rămas fără surse de venituri, astfel că sunt decişi să intre în grevă generală dacă nu li se garantează locurile de muncă

Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un contract nou deoarece în bugetul pe 2016 nu este prevăzută suma necesară, astfel că angajaţii producătorului român de uraniu se pregătesc de greva generală, ei solicitând garantarea locurilor de muncă.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU a anunţat, joi, declanşarea grevei generale în 48 de ore, dacă nu se garantează locurile de muncă şi clauzele prevăzute în Contractul colectiv de muncă.

Organizaţia a transmis o notificare prin care solicită conducerii companiei să răspundă în termen de două zile lucrătoare revendicărilor formulate de salariaţi.

Aceştia solicită garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU - SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri de protecţie socială şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat în conformitate cu clauza de semnare a Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

Sindicatul mai arată în document că situaţia companiei este gravă, deoarece cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. - S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. - S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.

Angajaţii spun că în condiţiile actuale, pentru anul 2016 în proiecţia de buget compania de stat nu are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea acesteia.

În notificare se menţionează şi fatul că în cursul anului 2015 au încetat raporturile de muncă pe cale naturală a aproximativ 200 de angajaţi, iar prognoza pentru anul 2016 este de a pleca încă 200 de angajaţi.

Mugurel Huţuleac, preşedintele Sindicatului din CNU, a declarat că angajaţii companiei sunt decişi să intre în grevă generală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite