Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: Este imposibilă listarea Hidroelectrica în acest an, din cauza reintrării în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica era programată pentru listare în vara acestui an
Hidroelectrica era programată pentru listare în vara acestui an

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, consideră că este imposibilă listarea Hidrolectrica în acest an din cauza reintrării producătorului de energie în procedură de reorganizare judiciară, ca urmare a pierderii, la Curtea de Apel, a proceselor cu traderii.

„Este imposibil să vedem listată Hidroelectrica în acest an. România este întotdeauna plină de surprize şi trebuie să ne acomodăm. Depinzând de momentul când se va realiza listarea noastră (Londra - n.r.) va trebui să explicăm tuturor, ceea ce facem de trei ani şi jumătate, ce se întâmplă, de ce se întâmplă şi care va fi rezultatul. Per total, am putea crede că pe termen scurt ar putea fi un lucru pozitiv pentru situaţia financiară şi operaţiunile Hidroelectrica, domnul Borza (administratorul judiciar al Hidroelectrica - n.r.) a făcut înainte o treabă foarte bună, acum este din nou la conducere şi nu este niciun motiv să fim îngrijoraţi că nu va face schimbări pozitive şi de această dată (...) La un moment dat Hidroelectrica va fi listată“, a declarat Konieczny, într-o conferinţă de presă.

Conform înţelegerii cu FMI şi Comisia Europeană, Hidroelectrica ar trebui listată la bursă în luna iunie.

Statul a selectat la finalul lunii ianuarie consorţiul de brokeri pentru intermedierea ofertei pentru listarea companiei, format din Raiffeisen Capital & Investment şi Morgan Stanley, însă o lună mai târziu, pe 25 februarie, Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica.

Nu se face divizare

Întrebat dacă Fondul Proprietatea a discutat cu administratorul judiciar al Hidroelectrica despre divizarea companiei, Konieczny a afirmat că nu ştie despre o astfel de intenţie.

„Nu este nicio intenţie, sau nu sunt la curent cu o astfel de intenţie. În trecut a fost un proiect pentru crearea a doi giganţi energetici, dar am fost împotrivă. Divizarea Hidroelectrica ar fi un lucru rău pentru toată lumea şi nu ar opri pretenţiile (din partea traderilor de energie care au contestat în instanţă intrarea Hidroelectrica în insolvenţă - n.r.). Cu privire la aceste pretenţii, nu a fost niciun câştig al vreunui trader în aceste apeluri, judecătorul doar a decis să trimită înapoi aceste dosare şi să fie reanalizate de judecătorul sindic“, a afirmat managerul Fondului Proprietatea.

Niţă ar fi dorit o reorganizare a sectorului energetic

Constantin Niţă, fost ministru delegat pentru Energie şi actual ministru al Economiei, afirma recent că deocamdată nu se gândeşte la divizarea companiei, deşi ar fi bine să se întâmple aşa ceva, deoarece în Hidroelectrica au rămas foarte multe construcţii hidrotehnice cu alte scopuri decât producerea de energie, care au înghiţit sume mari de bani. De asemenea, întrebat despre posibila fuziune a producătorilor de stat, cu scopul de a crea companii care să producă energie pe baza unui mix de resurse, Niţă spunea atunci că „nu renunţă la o idee bună“

„Analiştii noştri care se ocupă de Hidroelectrica se întreabă adesea dacă lucrează pentru noi sau pentru Hidroelectrica. Suntem în contact foarte apropiat (cu Euro Insol - n.r.)“, a afirmat azi Konieczny. 

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă după ce pe 25 februarie după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, dar şi de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2.

Între timp, Niţă a fost înlocuit la conducerea Departamentului pentru Energie de către Răzvan Nicolescu, fost director de reglementare în cadrul Petrom şi fost reprezentant al României la Comisia Europeană pentru energie.

Contractele bilaterale au făcut pagube de 1,2 miliarde de euro

Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale pentru energie. Euro Insol a arătat, în raportul privind cauzele insolvenţei, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Mai puteţi citi:

Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel Dumitraşcu

Şeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ioan Mihăilă, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Remus Vulpescu: Contractele de energie ale „băieţilor deştepţi“ cu Hidroelectrica ar putea fi reinstaurate

Contestaţiile „băieţilor deştepţi“ la decizia de reziliere a contractelor cu Hidroelectrica au fost trimise din nou spre judecare, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Bucureşti, astfel că aceste contracte ar putea intra din nou în vigoare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al companiei în perioada insolvenţei, citat de Agerpres.ro.

Constantin Niţă: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stâlp“. Motivul: sunt proprietate publică

Taxa pe construcţiile speciale nu va fi aplicată barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publică a statului, a declarat, azi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Remus Borza: „Băieţii deştepţi“ forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti va analiza joi recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă, scrie Mediafax.

Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listare

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite