Gerea nu este de acord cu achiziţia de ferme eoliene şi centrale fotovoltaice de către Hidroelectrica

Gerea nu este de acord cu achiziţia de ferme eoliene şi centrale fotovoltaice de către Hidroelectrica

Hidroelectrica vrea să cumpere producători din surse regenerabile pentru a-şi creşte veniturile cu ajutorul certificatelor verzi

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu este de acord ca societatea de stat Hidroelectrica să cheltuie 300 de milioane de euro cu achiziţia de ferme eoliene şi centrale fotovoltaice.

Gerea a fost prezent la finalizarea celei mai mari galerii subterane realizată în România după anul 1984, de 16,6 kilometri, în judeţul Buzău, lângă centrala Nehoiaşu.
 
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a precizat, cu această ocazie, că societatea are în plan achiziţia unor producători din surse regenerabile, operaţiune pentru care are alocată suma de 300 milioane de euro, ca parte a unui plan de investiţii de 1,3 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, moment în care ministrul Gerea a intervenit şi l-a contrazis. ”Poate o să achiziţionăm altceva”, a afirmat oficialul.
 
Rugat ulterior să precizeze ce ar trebui să achiziţioneze Hidroelectrica de suma respectivă, ministrul a refuzat să detalieze, afirmând că informaţiile vor fi prezentate cu o altă ocazie.
 
În lunile trecute, Borza a anunţat de mai multe ori că Hidroelectrica va achiziţiona ”câteva sute de MW” în surse regenerabile pentru a-şi realiza propriul mix de energie şi pentru a-şi rotunji veniturile din certificatele verzi pe care le primesc producătorii de acest tip din livrarea de energie regenerabilă. De asemenea, el a mai anunţat atunci că vrea să facă achiziţii în Africa, despre care a spus că este noul ”El Dorado”.

Certificatele verzi se acordă pentru producerea şi livrarea unei cantităţi de energie din surse regenerabile. Acestea sunt apoi cumpărate în mod obligatoriu de către furnizori şi incluse în factura consumatorilor finali, atât la populaţie, cât şi în industrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: