George Soros cumpără acţiuni de la finanţatorul ArcelorMittal Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul George Soros a cumpărat o participaţie de 3% la fondul elveţian GAM Holding, care a finanţat achiziţia combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, scrie Bloomberg.

GAM l-a finanţat pe miliardarul indian Sanjeev Gupta, omul de afaceri din spatele Liberty House, care a cumpărat recent inclusiv combinatul siderurgic din Galaţi. Managerul de fond Tim Haywood a plătit, în 2017, 550 de milioane de lire sterline pentru obligaţiuni de la Liberty Industries PPA Limited, vehicul deţinut de Sanjeev Gupta, scrie Bloomberg

Obligaţiunile erau însă garantate prin generatoare şi alte echipamente nefolosite de 2 ani. Decizia lui Haywood de a investi în aceste obligaţiuni , dar şi "încălcarea regulilor interne" în legătură cu procedurile de aprobare a investiţiilor şi cheltuielile pentru cadori şi distracţii au dus la suspendarea managerului.

În toamna anului trecut, CEO-ul GAM Alex Friedman a demisionat în urma aceluiaşi scandal. ArcelorMittal a ajuns, în octombrie. la un acord cu grupul britanic Liberty House pentru vânzarea combinatelor din Galaţi (România), Skopje (Macedonia), Piombino (Italia) şi Ostrava (Republica Cehă). Tranzacţia a fost recent aprobată de autorităţile europene.

ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex Galaţi) este cel mai mare combinat siderurgic din România, construit în anii 1960 la iniţiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta (47 de ani). Are sediul la Londra şi filiale în Dubai, Singapore şi Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat de Forbes drept cel mai ambiţios industriaş din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziţii între 2013 şi 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite