Frăţia Bacilor Ardeleni, înfiinţată cu fonduri europene, a construit o fabrică nouă de procesare a laptelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaci ferma vaci

Cinci fermieri din judeţul cluj au pus bazele Frăţiei Bacilor Ardeleni, o asociaţie creată cu fonduri europene care are la bază conceptul de lanţ scurt. Parteneriatul presupune colectarea laptelui de la membrii asociaţiei şi transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute printr-o reţea de magazine din oraş

Ideea înfiinţării Frăţiei Bacilor Ardeleni aparţine lui Ştefan Moldovan, unul dintre fondatorii Carmangeriilor Moldovan, care şi-a dorit să fructifice potenţialul local şi să ofere micilor producători şansa de a valorifica mai eficient laptele. Asociaţia de tip lanţ scurt reuneşte în prezent cinci fermieri din judeţul Cluj (Ştefan şi Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoş Iuliu, Ion- Dorin Rus şi Viorel Delean). 

“Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forţele şi ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Ne unește dorința de a păstra tradițiile românești, ardelenești, de creștere a animalelor și de producere a brânzeturilor artizanale. Formăm împreună o familie de fermieri, ghidaţi de aceleași principii, valori și respect pentru muncă, animale și natură.”, a declarat Ştefan Moldovan, iniţiatorul proiectului.

Fondurile europene, în valoare de 82.000 de euro, au fost obţinute la începutul acestui an. Banii au fost folosiţi inclusiv pentru construcţia unei fabrici de procesare a laptelui.

Asocierea producătorilor de lapte este vitală, mai ales că, în ultimii ani, creşterea vacilor de lapte se dovedeşte o afacere greu de susţinut pentru producătorii mici. În ultimii ani, fermierii s-au plâns de preţul redus pe care aceştia îl primesc pe litrul de lapte de la marile firme colectoare. În cele mai multe cazuri preţul plătit de procesator unui fermier trece cu greu de un leu, în timp ce în magazine acesta se vinde la un preţ chiar şi de cinci ori mai mare. 

1.500 de litri de lapte sunt procesaţi zilnic 

Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul Frăţiei Bacilor Ardeleni, iar mai apoi este procesat în fabrica de la Mociu care aparţine Atelierului de Lapte. Aici sunt produse o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă şi de oaie precum (telemea de vacă, de oaie şi mixtă, brânză de burduf, caşcaval, cremă de brânză şi rulade de brânză şi şuncă) după reţete tradiţionale care vor purta eticheta Atelierul de Lapte, Frăţia Bacilor Ardeleni garantând calitatea laptelui colectat. 

În ultima lună, au fost procesaţi 1.500 de litri de lapte zilnic, iar în curând capacitatea de procesare va ajunge la 2.500 de litri de lapte pe zi. Produsele făcute la Mociu vor fi comercializate, pentru început, în magazinele Cosm-Fan şi Moldovan. 

Avantajele unei asociaţii de tip lanţ scurt

Asociaţia de tip lanţ scurt Frăţia Bacilor Ardeleni oferă membrilor o mulţime de beneficii: fermierii au la dispoziţie o fabrică ultramodernă în care laptele poate fi procesat la cele mai înalte standarde, vânzarea produselor se face direct către consumatorul final fără intermediari, membrii au oportunitatea de a crea noi produse, de a îmbunătăţi calitatea acestora, de a atrage noi tipuri de consumatori, de a depăşi vânzările din zonele rurale şi de a pătrunde pe pieţele urbane din Cluj. Pentru a asigura lapte de cea mai înaltă calitate, fermierii din Frăţia Bacilor Ardeleni cresc animalele în natură, libere, în sisteme semideschise. Hrana acestora este naturală şi echilibrată pentru a se asigura că laptele şi brânzeturile au un gust autentic şi natural. 

În România, piaţa brânzeturilor este în continua dezvoltare, iar potrivit statisticilor, brânzeturile reprezintă jumătate din valoarea totală a pieței lactatelor. Consumul de brânzeturi în România depăşeşte 100.000 de tone anual, conform ultimelor date. Studiile arată că jumătate dintre români consumă brânzeturi de 1-3 ori pe săptămână, iar 4 din 10 includ acest aliment în meniul zilnic. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite