Fosta fabrică de bere Griviţa, revitalizată la mai bine de 150 de ani de când Carol I a pus piatra de temelie. Ce funcţionalitate va avea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fosta fabrica bere grivita veche

Clădirea „Orzărie” a fostei Fabrici de bere Griviţa va fi revitalizată la mai bine de 150 de ani de când Carol I a pus piatra de temelie, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro.

Proiectul de consolidare şi reconversie al fostei fabrici de bere Griviţa, în fapt fabrica Luther fondată în 1869 – a semnat parteneriatul cu Kane Group pentru dezvoltarea funcţiunilor de la parterul clădirii Orzărie, unul dintre cele patru monumente aflate în plin proces de restaurare, consolidare şi reconversie. Parterul Orzăriei va include un restaurant, berărie şi cafenea.

„Viitorul este al proiectelor curajoase ce reînvie părţi ale oraşului care momentan nu sunt cunoscute. Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorinţa de a găsi un spaţiu cu personalitate puternică, ideal un spaţiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros”, a declarat Răzvan Crişan, co-fondator Kane Group. „Caracterul spaţiului, viziunea şi dorinţa de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură şi logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar şi ideea de a reînvia tradiţia unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, a adăugat Răzvan Crişan. 

Potrivit parteneriatului, Fosta Fabrică va finanţa amenajarea spaţiilor în care vor funcţiona restaurantul cu berărie şi cafeneaua administrate de Kane Group. Astfel, dezvoltatorul Fosta Fabrică va investi în întreaga gamă de echipamente, instalaţii, instalaţii bere custom-made şi amenajare de arhitectură necesare funcţionării spaţiilor respective, realizate în conformitate cu cerinţele Kane Group.

„Proiectul Fosta Fabrică începe cu adevărat atunci când se termină lucrările de construcţie”, a declarat Mindaugas Valuckas, fondator Fosta Fabrică. „Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri şi vom dezvolta una dintre cele mai mari comunităţi de antreprenoriat local în domeniul horeca. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricţiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosinţă să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viaţa comunităţii”, a subliniat Valuckas. 

Orzăria este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Luther, cu arhitectură Art Deco. Consolidarea clădirii a ridicat mari provocări de proiectare, astfel că Orzăria a intrat în proces de re-autorizare, după ce echipa de ingineri structurişti condusă de prof. dr. ing. Paul Ioan şi echipa de arhitecţi coordonată de arh. Bogdan Babici au identificat o nouă soluţie tehnică şi mai benefică conservării caracterului OrzărieI. 

fosta fabrica de bere grivita orzarie

Investiţia în proiectul Fosta Fabrică depăşeşte 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în imediata apropiere a staţiei de metrou Basarab, a pasajului Basarab şi a Gării de Nord, fiind cea mai mare consolidare şi conversie de monumente realizată de un investitor privat în Bucureşti la această oră.

După finalizare, estimată în 2022, Fosta Fabrică va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumuseţe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spaţii culturale şi de evenimente, spaţii de joacă pentru copii, co-working, spaţii de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi şi spaţii publice.      

Fosta Fabrică include şi un proiect semnificativ de peisagistică şi spaţii verzi. Acesta va beneficia de sisteme complexe de securitate, dar nu va include garduri, astfel încât spaţiile comune să poată fi cu adevărat numite spaţii publice. 

Kane Group include în portofoliul său restaurantul de fine dining Kané, pizzeria Mamizza, Mercato Comunale, terasă de vară destinată evenimentelor şi parteneriatelor cu alti antreprenori locali şi Project Copenhagen, un concept ce urmează a fi lansat în iunie 2021. Recent, Kane Group a lansat platforma “Localnicii”, prin care îşi propune să promoveze antreprenori locali care produc bunătăţi, delicii şi produse de serie mică, dezvoltă comunităţi şi spaţii în care se adună laolaltă oameni faini.  

Fabrica de bere Luther, cunoscută drept fabrica de bere Griviţa

Fabrica Luther a fost fondată în 1869 de către Erhard şi Sofia Luther. Situată în imediata apropiere a Gării de Nord, a cărei piatră de temelie a fost datată 1868, în prezenţa lui Carol I. Înainte vreme, o şină de tren care pătrundea în incinta fabricii de bere Luther şi înconjura Orzăria opera drept conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere şi transport de materie primă. 

Fabrica Luther a fost fondată în 1869 de către Erhard şi Sofia Luther. Situată în imediata apropiere a Gării de Nord, a cărei piatră de temelie a fost datată 1868, în prezenţa lui Carol I. Înainte vreme, o şină de tren care pătrundea în incinta fabricii de bere Luther şi înconjura Orzăria opera drept conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere şi transport de materie primă. 

Fabrica Luther a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structurişti austrieci. Avea să fie şi unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producţie, centre logistice, locuinţe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spaţii publice, hipodrom, teren de tenis, chiar şi un obelisc care apare în unele schiţe. În 1883 devin furnizori ai Casei Regale.

blazon fosta fabrica de bere grivita

După moartea lui Erhard în 1890, soţia sa Sofia preia oficial conducerea fabricii şi ajunge să câştige chiar şi competiţii internaţionale cu berea produsă în fabrica Luther. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care se recăsătoreşte cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther şi Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.

În 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, Berea Luther primea medalia de aur. Gazeta Săteanului scria: „A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile şi să dobândească medalia de aur la aceste expoziţiuni, pentru ca această bere să-şi poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii, ne-am convins…”

La scurt timp după ce primeşte acest premiu, Sofia divorţează şi continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de fraţii Czell, care vor deţine această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani. 

În perioada comunistă, devine fabrica Griviţa şi continuă să opereze până în 2005. Construcţiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât şi de intervenţiile din perioada comunistă şi demolările care s-au succedat după revoluţie. În prezent, au supravieţuit trei clădiri, Mălţăria, Orzăria, Casa Luther, precum şi un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ 1 ha.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite