Forestierii şi producătorii de mobilă acuză Romsilva că umflă exagerat preţul lemnului scos la licitaţiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lemnul licitat de Romsilva pune pe butuci industria mobilei
Lemnul licitat de Romsilva pune pe butuci industria mobilei

Sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaşte că preţurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar şi a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situaţie, a declarat, miercuri, Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Nostra Silva - Federaţia Proprietarilor de Păduri din România - într-o conferinţă de presă.

"Codul Silvic a apărut în mai, anul trecut, şi s-a pierdut foarte mult timp în elaborarea Hotărârii de Guvern.
Romsilva a înţeles să abuzeze de poziţia dominantă şi a stabilit preţuri de referinţă obligatorii pentru toate subunităţile care pornesc de la preţul de adjudecare de anul anul trecut.
Sunt preţuri peste piaţa europeană a lemnului. Federaţia Proprietarilor de Păduri a contestat această Hotărâre de Guvern, Asociaţia Forestierilor a sesizat Consiliul Concurenţei, la fel şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă", a afirmat Tobescu.

Doar 5% din lemnul licitat s-a adjudecat

Potrivit liderului Nostra Silva, în luna decembrie 2015 au avut loc licitaţii de masă lemnoasă, însă din cantitatea disponibilă s-a adjudecat doar 5%.

"Absurditatea este că, în decembrie, s-au desfăşurat licitaţii de masă lemnoasă. Din 4,4 milioane de metri cubi scoşi la licitaţie, s-au adjudecat doar 5%.
Cu toate acestea, Romsilva şi ministerul au refuzat să evalueze situaţia şi am ajuns, la mijlocul lunii ianuarie, când licitaţiile sunt reprogramate.
Săptămâna trecută nu s-a adjudecat nimic la Botoşani, iar ieri s-a adjudecat la Alba sub 20% din cantitatea licitată.
Sunt 130.000 de oameni care lucrează în această industrie, iar întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a recunoaşte că aceste preţuri sunt foarte mari şi de refuzul ministerului de a lua o decizie în sensul schimbării acestei situaţii', a explicat reprezentantul Nostra Silva.

În opinia acestuia, starea pădurilor din România este bună, iar tăierile sunt încă puţine faţă de resursa existentă.

O criză „artificială şi absurdă“

"În ultimii trei ani, sectorul forestier a fost într-o adevărată criză. Anul trecut, ne-am bucurat de apariţia Radarului Pădurilor, precum şi de publicarea Inventarului Forestier Naţional.
Starea pădurilor din România este bună, avem o masă uriaşă de lemn. Încă tăiem puţin faţă de resursele pe care ni le oferă pădurea.
Când credeam că este momentul să vorbim despre o strategie în domeniul pădurilor, când avem un nou Cod Silvic, ne-am trezit brusc într-o criză artificială şi absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, înţelege să valorifice această resursă foarte importantă, care este masa lemnoasă', a subliniat vicepreşedintele Nostra Silva.

Preţuri cu 300% mai mari

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva "omoară" industria mobilei din România, după ce a decis majorarea cu până la 300% a preţului masei lemnoase, a declarat, la rândul său, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Ţucunel.

"Decizia pe care a dat-o directorul general Romsilva (n.r. - Adam Crăciunescu) , prin care a stabilit nişte preţuri de referinţă şi care înlocuieşte o decizie din 2010, a adus nişte preţuri mai mari cu 300%. În toată lumea, preţurile la materiile prime scad, la petrol, la gaze, la metal, bursele lemnului scad, iar noi venim şi omorâm o industrie, punând nişte preţuri în duşmănie", a spus Ţucunel.

El afirmă că Romsilva a decis ca şi coaja copacilor să fie vândută la acelaşi preţ cu lemnul valorificat pentru prelucrare.

"În plus, nicăieri nu se mai întâmplă în lume, plătim şi coaja lemnului de lucru la nivelul de adjudecare.
Volumul de coajă al lemnului de lucru se cifrează undeva în jur de 10%.
La stejar, care e cea mai scumpă specie, ajungem la 15-18%.
De aici rezultă o altă majorare de preţ spectaculoasă, deşi coaja are un preţ de 1-2 lei. Nu putem plăti coaja la nivelul lemnului de lucru", a completat Ţucunel.

Liderul forestierilor a precizat că Romsilva a impus un preţ unitar al lemnului în toată ţara, deşi preţul din Bucureşti este mai mare decât cel de la Suceava sau Botoşani.

"Romsilva nu poate să formeze preţurile încercând să împingă în sus preţul mobilei, al cherestelei sau al semifabricatelor. Nu aşa se fac preţurile. Trebuie să ne raportăm la ce se întâmplă în piaţa internaţională.
Nu poţi să faci la Bucureşti un preţ, pe care să ceri să-l aplice toată ţara.
De aici a plecat toată această greşeală. Atitudinea asta arogantă ne-a adus în această situaţie.
Voi cere Consiliului de Administraţie al Romsilva să iniţieze o altă decizie în ceea ce priveşte preţurile de referinţă.
Pot da o decizie prin care să anuleze această decizie care s-a dovedit fatală", a spus liderul forestierilor.

Întârzieri la cota de alarmă

Parchetul pentru anul 2016 trebuia să fie deja în lucru, iar noi nici măcar nu am organizat licitaţiile", a adăugat Ţucunel.

Omul de afaceri susţine că Romsilva trebuie să-şi acopere bugetul de 1,7 miliarde de lei din vânzarea de masă lemnoasă, însă acest lucru nu se va putea întâmpla din cauza preţurilor practicate de regia naţională.

De asemenea, el susţine că peste 130.000 de oameni sunt afectaţi direct de deciziile Romsilva.

"Întreg domeniul forestier este cuprins de această criză, însăşi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care are un buget de 1,7 miliarde în acest an şi pe care trebuie să-l asigure din vânzarea masei lemnoase.
Au de executat lucrări de regenerare, de reîmpăduriri, de investiţii.
Domeniul forestier este blocat la acest moment şi nu doar din cauza preţurilor exagerate.
Romsilva vine cu un contract pe care îl impune abuziv agenţilor economici.
Nu au consultat pe nimeni, am încercat să mergem să discutăm cu ei şi am plecat cum am venit", a mai spus liderul ASFOR.

El a avertizat că "oamenii vor să vină la Bucureşti să protesteze cu fierăstraiele".

Pierdem pieţe externe importante

În urma deciziei de majorare a preţurilor, Romsilva i-ar putea exclude de pe piaţa internaţională pe producătorii români de mobilă, consideră şi Mihai Apopii, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi om de afaceri în acest domeniu.

"Industria mobilei nu poate să absoarbă în preţuri mai mult de 2-3% ori această creştere de 30-40% a preţurilor reprezintă o problemă deosebit de gravă. E păcat că printr-o decizie arbitrară a Romsilva să ne trezim excluşi de pe pieţele internaţionale, unde polonezii şi cehii sunt principalii noştri concurenţi", a conchis Apopii.

Aurica Sereny, APMR: Preţurile pot fi ajustate doar în sus

Industria lemnului din România se află în cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani, iar prin elaborarea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase s-a dat posiblitatea Regiei Romsilva să corecteze preţurile numai în sus, a declarat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

"Este cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani. Anul trecut, ne-am bucurat când s-a adoptat Codul Silvic.
Din păcate, la Ministerul Mediului s-a constituit un comitet care a elaborat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, document care a apărut într-o formă total neadecvată.
Ultima variantă a acestui Regulament nu a fost discutată cu noi, cu producătorii de mobilă.
Asta a făcut ca Romsilva să stabilească preţuri pornind de la preţul de adjudecare, mult peste cele practicate la nivel mondial.
Preţurile de pornire sunt de la nivelul pieţei, dar nu pot fi corectate decât în sus', a explicat Sereny.

Potrivit şefei APMR, autorităţile trebuie să sprijine modificarea situaţiei actuale, în caz contrar criza lemnului nu poate decât să se adâncească.

"În România, preţul la masa lemnoasă depăşeşte cu mult preţul mondial. Dacă nu se modifică Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza se va adânci. Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autorităţilor şi să respecte chiar legea care s-a votat în Parlament", a adăugat ea.

Conform Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România — Nostra Silva, România are printre cele mai mari preţuri la achiziţia de buştean din întreaga Europă.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă şi Asociaţia Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenţei pentru abuzul de poziţie dominantă al RNP-Romsilva prin preţurile de pornire la licitaţie.

Nostra Silva a depus plângere prealabilă pentru a contesta în contencios administrativ regulamentul în baza căruia au fost organizate licitaţiile, a susţinut, recent, organizaţia într-un comunicat de presă.

Potrivit Inventarului Forestier Naţional, publicat în decembrie anul trecut, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite