Fondul Proprietatea ia în considerare renunţarea la participaţia deţinută la Hidroelectrica. Motivul: conflictul cu Ministerul Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea transmite că analizează strategic opţiunile pe care le are în privinţa participaţiei deţinute la Hidroelectrica, luând în considerare inclusiv o „procedură competitivă ce poate conduce la posibile vânzări deţineri”, potrivit unui anunţ publicat pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Anunţ procedură competitivă ce poate conduce la posibile vânzări deţineri FP”, se intitulează comunicatul transmis de Fond, care anunţă analizarea opţiunilor strategice privind participaţia sa în Hidroelectrica.

Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social subscris al Societăţii (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017).

„Analiză noastră este în faza preliminară şi nu există un calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii. Anunţuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Citigroup Global Markets Limited (“Citi”) şi UBS Limited au fost desemnaţi în calitate de consultanţi financiari în legătură cu tranzacţia preconizată”, susţin reprezentanţii FP.

Miercuri, Fondul a acuzăt că, la Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din data de 31 august, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acţionar majoritar al companiei, şi-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii Oanei Truţa, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. 

În opinia Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părţile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităţilor Hidroelectrica, în loc să adopte decizii în mod clar abuzive.

„Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că: Nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie; Nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica; Au existat încercări inadecvate din partea Ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei; Persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie.

Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei să înceteze adoptarea unor astfel de acţiuni abuzive în întreprinderile de stat şi să implementeze în mod corect, să susţină şi să respecte principiile de guvernare corporativă – care sunt esenţiale pentru a aduce valoare adaugată companiei, acţionarilor săi şi angajaţilor, precum şi pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate şi fapte de corupţie”, conchid reprezentanţii Fondului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite