Fondul Proprietatea vrea să preia acţiuni la Electrica în schimbul participaţiilor pe care le deţine la subsidiarele furnizorului de electricitate

Fondul Proprietatea vrea să preia acţiuni la Electrica în schimbul 
participaţiilor pe care le deţine la subsidiarele furnizorului de 
electricitate

Fondul Proprietatea se pregăteşte pentru o listare la Bursa din Londra

Fondul Proprietatea negociază preluarea de acţiuni la Electrica SA, fie în cadrul ofertei publice iniţiale, fie din actuala participaţie a statului, în schimbul pachetelor deţinute la patru subsidiare ale Electrica, a declarat managerul FP, Grzegorz Konieczny.

El a arătat că FP deţine câte 22% din acţiuni la cele patru subsidiare ale Electrica şi se aşteaptă să obţină un pachet similar din titlurile Electrica.

Cele patru subsidiare sunt Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare.

Electrica scoate la vânzare 105% din acţiuni

Konieczny a precizat că negocierile sunt în derulare chiar în acest moment.
De altfel, el a precizat că dintre companiile din portofoliul Fondului ce urmează să fie listate, Electrica este singura pentru care vede o încadrare în termenul anunţat.

Pentru intrarea Electrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, compania a decis să vândă un pachet de acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social, titluri emise în cadrul unei majorări de capital, prin această ofertă statul vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.

Cine va intra în portofoliul SAPE

Departamentul pentru Energie a înfiinţat o companie nouă, Societatea de Admnistrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE), care va prelua participaţiile minoritare ale Electrica SA în mai multe firme cu acţionari majoritari privaţi.
Pe lista participaţiilor minoritare care urmează să fie transferate au fost incluse toate acţiunile deţinute de Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

Noua societate va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.


Listarea FP la Londra, în toamnă

Cel mai oportun moment pentru listarea Fondului Proprietatea este în perioada septembrie-octombrie, a mai declarat Grzegorz Konieczny.

El speră că operaţiunea va ajuta la reducerea discountului dintre preţul de trenzacţionare şi activul net al Fondului.

"Cel mai bun moment pentru listarea la Londra este în septembrie-octombrie, chiar dacă avem termen finele anului. Discountul primelor 10 fonduri de la Londra este de 1,2%, bineînţeles, este vorba de un alt tip de active în portofoliu, majoritatea în pieţe mature", a spus Konieczny.

El a arătat că restrângerea discountului până la 15%, obiectiv solicitat de acţionari până în septembrie 2015, nu depinde doar de listarea la Londra, ci şi de performanţele economiei româneşti, dezvoltarea pieţei de capital, evoluţiile politice interne, dar şi regionale.

Acţionarii au aprobat luni listarea secundară a Fondului la bursa de la Londra.
Listarea va fi doar tehnică, fără ofertă de vânzare de acţiuni. Tranzacţionarea de acţiuni între Londra şi Bucureşti ar urma să se realizeze prin intermediul Depositary Interests (DIs) în Marea Britanie.

Începe al patrulea program de răscumpărare

Acţionarii FP au aprobat şi al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,2 lei/titlu şi 2 lei/titlu.

Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton, care administrează FP, a argumentat că vânzările acţiunilor listate nu se realizează la discount, dând ca exemplu titlurile OMV Petrom, ele reflectând preţul din piaţă, pe când cumpărarea propriilor acţiuni se face, practic, la un discount de aproximativ 30% faţă de activul net, astfel că nu există o "afacere mai bună" pe piaţă.

Mobius a arătat că pe piaţa din Londra sunt fonduri disponibile de circa 100 de miliarde de dolari destinate exclusiv fondurilor închise de investiţii, ceea ce de multe ori a fost frustrant pentru Franklin Templeton.

"La un discount de 25-30% va fi un interes incredibil pentru acest fond. La Londra, în medie, un discount este mai mic de 10%", a completat Mobius.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: