FMI se implică în proiectele Guvernului: consultări privind Fondul Suveran de Investiţii şi insolvenţa persoanelor fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va colabora cu Guvernul pentru structurarea Fondului Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), dar şi pentru consultări privind insolvenţa persoanelor fizice şi investiţii şi restructurări ale companiilor din portofoliul Ministerului Economiei.

Astăzi, la Ministerul Economiei, a avut loc o întâlnire între Mihai Tudose, Ministrul Economiei şi  delegaţia FMI, condusă de Reza Baqir. Pe agenda discuţiilor s-au aflat: priorităţile Ministerului Economiei, Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii şi principiile implementării guvernanţei corporative. 

Ministrul Mihai Tudose a transmis că se avansează rapid în construcţia FSDI, iar „astăzi, la Bruxelles, prim-ministrul începe discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a stabili de la bun început un cadru comun de lucru”. Ministrul a precizat că doreşte, de asemenea, o colaborare concretă cu FMI, pentru „a ne putea inspira din experienţa dumneavoastră în structurarea Fondului”.

FSDI, proiect pilon, va acţiona ca un instrument prin care vor fi finanţate programe de investiţii în domenii precum infrastructură, energie, agricultură, sănătate şi în orice alte sectoare competitive. „Acestea vor antrena un efect de multiplicare în economie şi o creştere a performanţei şi eficientizării companiilor, cu efecte pozitive reale asupra societăţii”, a precizat demnitarul.

Reprezentanţii FMI au recomandat o coordonare între proiectele de investiţii făcute de stat, astfel încât să nu existe duplicare de fonduri şi să se evite riscuri fiscale.

În ceea ce priveşte implementarea prevederilor OUG 109/2011 aprobată prin legea 111/2016 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, ministrul Tudose a accentuat faptul că acest proces a fost deja demarat la companiile din portofoliul ministerului, ţinta fiind ca anul acesta să fie finalizat pentru toate societăţile, exceptând industria de apărare.

 De asemenea, s-au stabilit grupuri de lucru mixte în vederea consultărilor pe următoarele teme: insolvenţa persoanelor fizice (ME, ANPC, FMI), Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii, investiţii şi restructurări ale companiilor din portofoliul Ministerului Economiei.

Echipa Fondului Monetar Internaţional se află în ţara noastră pentru consultările anuale privind evoluţiile economice şi financiare din România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite