Fiscul, obligat să plătească unei companii dobânzi de aproape 5 milioane de lei pentru întârzieri la rambursarea de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis obligarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la plata de dobânzi unei societăţi reprezentate de avocaţii D&B David şi Baias într-un caz de rambursare cu întârziere a TVA.

Avocaţii D&B David şi Baias au asistat o companie în cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobânzilor pentru rambursarea cu întârziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificării documentare a deconturilor de TVA şi, ulterior, a inspecţiei fiscale anticipate demarate pentru soluţionarea aceloraşi deconturi.
Într-o primă fază, Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial acţiunea societăţii, obligând ANAF la plata unor dobânzi de 2 milioane de lei. După recursul ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în integralitate acţiunea societăţii şi a obligat ANAF la plata unor dobânzi de aproape 5 milioane de lei
“, se arată într-un comunicat al casei de avocatură.


UPDATE: cine este beneficiarul dobânzilor plătite de ANAF

Potrivit deciziilor făcute publice de instanţă, beneficiarul dobânzilor de întârziere pe care le va plăti ANAF este compania Alfred C. Toepfer International GMBH, unul dintre cei mai mari traderi de cereale care activează (şi) pe piaţa românească.

Cităm, în continuare, Decizia nr. 7494 din 28 noiembrie 2013:
Admite recursurile declarate de reclamanta S.C. „ALFRED C. TOEPFER INTERNATIONAL” GMBH şi de pârâta Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti împotriva sentinţei civile nr. 2624 din 12 aprilie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti – Sectia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Modifică în parte sentinţa atacată în sensul că: Obligă pe pârâta Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti să restituie reclamantei suma de 4.892.797 lei, cu titlu de dobândă calculată de la data expirării termenului legal de soluţionare a deconturilor de TVA aferente perioadei mai-octombrie 2007, până la data rambursării efective a sumei de 7.427.417 lei. Respinge capetele de cerere privind obligarea pârâtei Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti la plata de penalităţi de întârziere şi obligarea conducătorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti la plata amenzii, ca nefondate. Mentine celelalte dispoziţii ale sentintei atacate. Respinge cererea recurentei-reclamante S.C. „ALFRED C. TOEPFER INTERNATIONAL” GMBH de acordare a cheltuielilor de judecată în recurs, ca nefondatî. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 noiembrie 2013.
 


Procedurile ANAF nu suspendă cursul dobânzilor

Argumentaţia avocaţilor D&B David şi Baias în acest caz a fost axată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în special în speţa Steaua Română, caz reprezentat tot de avocaţii D&B, potrivit căreia, ca regulă, procedurile interne ale autorităţilor fiscale care au determinat rambursarea cu întârziere a TVA nu suspendă cursul dobânzilor pentru sumele nerambursate la termen.

Echipa de avocaţi care a reprezentat societatea în acest caz este formată din Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, şi Mihail Boian, Avocat Asociat D&B David şi Baias.

Precedentul Steaua Română

La 24 octrombrie, Curtea Europeană de Justiţie a confirmat interpretarea avocaţilor D&B David şi Baias în cazul Rafinăria Steaua Română vs. ANAF, arătând că, în lumina dreptului european, „contribuabilii trebuie să beneficieze de dobânzi pentru nerambursarea de către organul fiscal în termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, chiar dacă sumele datorate la rambursare au fost compensate prin decizii de compensare, anulate ulterior de instanţele de judecată“.

Prin Hotărârea pronunţată în data de 24 octombrie 2013 în cauza C-431/12 Curtea Europeană de Justiţie a răspuns întrebării preliminare transmise de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie la solicitarea Rafinăriei Steaua Romana SA, reprezentată de firma de avocatură D&B David şi Baias, validând argumentele aduse de către avocaţii D&B David şi Baias.

Instanţa a arătat, astfel, că „atunci când rambursarea în favoarea persoanei impozabile a excedentului de TVA intervine după trecerea unui termen rezonabil, principiul neutralităţii sistemului fiscal al TVA ului impune ca pierderile financiare astfel generate, în detrimentul persoanei impozabile, prin indisponibilizarea sumelor de bani în cauză să fie compensate prin plata unor dobânzi de întârziere. Având în vedere aceste consideraţii, trebuie să se răspundă la întrebarea adresată că articolul 183 din Directiva TVA trebuie interpretat în sensul că se opune ca o persoană impozabilă care a solicitat rambursarea excedentului de TVA achitat în amonte din TVA ul pe care îl datorează să nu poată obţine din partea administraţiei fiscale a unui stat membru dobânzi de întârziere aferente rambursării efectuate tardiv de această administraţie pentru o perioadă în care erau în vigoare acte administrative care excludeau rambursarea şi care au fost anulate ulterior printr o decizie judecătorească“.

Jurisprudenţa europeană, „un ultim refugiu“

Această hotărâre reprezintă un moment de referinţă în relaţia dintre contribuabil şi autorităţile fiscale în România. Din momentul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, contribuabilii români dispun de un ultim refugiu – jurisprudenţa şi instanţele europene  - în cazul în care drepturile lor sunt încălcate de către autorităţile fiscale naţionale”, a declarat, la 24 octombrie, Dan Dascălu, Partener, D&B David şi Baias, liderul echipei de litigii fiscale şi coordonatorul echipei de avocaţi implicată în acest dosar.

D&B David si Baias este societatea de avocaţi corespondentă a PwC România, fiind integrată în reţeaua societăţilor de avocaţi corespondente PwC, care cuprinde mai mult de 2.000 de avocaţi în 75 de jurisdicţii.
D&B David şi Baias este o societate de avocatură pentru afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite