Filimon: Anunţul ArcelorMittal că ar renunţa la fostul Sidex ar trebui să stârnească îngrijorare guvernanţilor

Filimon: Anunţul ArcelorMittal că ar renunţa la fostul Sidex ar trebui să stârnească îngrijorare guvernanţilor

Sute de întreprinderi mici şi mijlocii din Galaţi „gravitează” în jurul combinatului siderurgic ArcelorMittal şi alte câteva mii în întreaga ţară, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Marian Filimon.

„În urma anunţului ArcelorMittal că ar renunţa la unitatea din Galaţi (fostul Sidex), ar trebui să aibă emoţii toţi cei care conduc economia ţării, pentru că numai pe platforma industrială de aici sunt aproape 800 de IMM-uri care gravitează în jurul combinatului siderurgic, la care se adaugă cele câteva mii din toată ţara care fac afaceri cu Sidexul", a spus Marian Filimon - preşedintele filialei CNIPMMR Galaţi.
 
Potrivit lui Filimon, autorităţile ar trebui să fie atenţi cine va cumpăra combinatul şi să efectueze verificări pentru că „s-ar putea să fie cineva din Est care a mai făcut nişte nenorociri în ţara asta”. 
 
„Efectele acestui cutremur economic sunt inimaginabile şi mă îndoiesc că se responsabilizează cineva. Sau, poate, în laboratoarele guvernamentale se lucrează la soluţii pentru problema asta şi nu ştim noi", a adăugat Filimon.
 
 
ArcelorMittal a anunţat vineri că este dispus să vândă combinatul gălăţean pentru a nu încălca regulile legii concurenţei şi cele privind monopolul.
 
 
„În cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (singura linie de zincare din Italia), ArcelorMittal Galaţi România, ArcelorMittal Skopje Macedonia, ArcelorMittal Ostrava Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia", se arată în comunicat.
 
„Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene, dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", au precizat reprezentanţii ArcelorMittal.
 
Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001, fiind cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. 
 
La momentul privatizării, la Sibex munceau circa 27.000 de angajaţi, numărul acestora fiind în prezent de numai 5.400 de salariaţi.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările