Ferma de capre, o afacere care poate intra pe profit la doar un an de la lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine
Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine

Puţine sunt restaurantele şi magazinele din ţările dezvoltate care să nu ofere brânză de capră. Euforia acestui tip de produse cuprinde şi piaţa din România, după modelul zecilor de afaceri cu nutrii, struţi sau melci, pornite în urmă cu câţiva ani.

Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine, a detaliat câteva dintre cheltuielile care trebuie luate în considerare de cei interesaţi de lansarea unei astfel de afaceri. 

Astfel, investiţia iniţială într-o fermă de capre cu 200 de capete presupune în primul rând asigurarea unui adăpost pentru animale, care să ofere condiţiile potrivite şi pe timp de iarnă. Costurile unui astfel de adăpost, construit pe structură de lemn, pot ajunge la 50.000 de lei. La această sumă se adaugă investiţia în cumpărarea exemplarelor, o capră putând ajunge la preţul de 400-500 de lei.

De asemenea, fermierul va cheltui anual circa 4.000 de lei cu baza furajeră. O singură capră consumă într-un an aproximativ 200 de kilograme de furaj, costul unui kilogram fiind de 1,5 lei. În plus, tratamentele şi medicamentele care trebuie administrate nu sunt costisitoare, ajungând la 15 lei per animal în fiecare an. Amortizarea investiţiei iniţiale poate fi realizată după 3-5 ani, iar profitul apare chiar şi din primul an de funcţionare.

“Ferma de capre este o afacere profitabilă. Există cerere mare pe laptele de capră, cunoscut pentru calitatea sa nutritivă, superioară laptelui de vacă. Un litru de lapte de capră este comercializat la 1,7 lei, de trei ori mai mare decât cel de vacă”, explică Marcel Andrei.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite