Fără avizele de mediu, căldura de la termocentrala Romag Termo nu va ajunge în casele severinenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala Romag Termo nu poate furniza căldură dacă nu va obţine toate autorizaţiile prevăzute de lege
Termocentrala Romag Termo nu poate furniza căldură dacă nu va obţine toate autorizaţiile prevăzute de lege

Lipsa autorizaţiilor de mediu, dar şi a altor licenţe necesare pentru repunerea în funcţiune a platformei Romag Termo, ar putea pune cruce speranţelor locuitorilor din Drobeta Turnu Severin de a mai avea căldură la iarnă, după ce Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care administrează termocentrala de la Halânga, a intrat în faliment.

O termocentrală falimentară şi promisiunile neverosimile ale unor oficiali sunt firul de aţă de care se leagă şansele severinenilor de a nu îngheţa în case în iarna care se apropie cu paşi repezi.
Autorităţile locale din Mehedinţi au anunţat cu satisfacţie că s-ar fi înţeles cu reprezentanţii Euro Insol SPRL, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), pentru redeschiderea termocentralei de la Halânga. Platforma este furnizorul tradiţional de apă caldă şi căldură al locuitorilor municipiului Drobeta Turnu Severin.

La discuţii, care au avut loc pe 8 septembrie 2016, la sediul RAAN din Drobeta Turnu Severin, au participat reprezentantul Euro Insol SPRL, avocatul Remus Borza, prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, precum şi primarul municipiului, Marius Screciu.

Oficialii privesc cu optimism sezonul de iarnă 2016-2017. „Sunt bucuros că reprezentantul lichidatorului judiciar, domnul avocat Remus Borza, are o atitudine deschisă faţă de soluţia pe care noi am agreat-o, singura alternativă viabilă de a asigura agent termic în municipiul Drobeta Turnu Severin în această iarnă. Discuţia a fost extrem de constructivă, aplicată, în care s-a intrat în detalii tehnice privind număr de personal, meserii, specialităţi, instalaţii, echipamente“, declara prefectul Cristinel Pavel după întâlnirea cu lichidatorul judiciar. 

Romag Termo, notificată de Agenţia pentru Protecţia Mediului

Numai că greul de abia acum începe. Autorităţile din Mehedinţi au omis să spună cât de complexă este procedura de obţinere a autorizaţiilor de mediu, dar şi a altor licenţe necesare pentru repunerea în funcţiune a platformei Romag Termo de la Halânga. 

Vestea „redeschiderii“ a ajuns şi la urechile celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mehedinţi, care i-au adus pe oficialii judeţului cu picioarele pe pământ: respecarea obligaţiilor de mediu este obligatorie pentru ca termocentrala să poată fi redeschisă, iar procedura de autorizare este complexă.

Astfel, APM Mehedinţi a  informat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), prin adresa nr 9766/26.08.2016, că RAAN - Sucursala Romag Termo a fost notificată asupra necesităţii depunerii solicitării privind stabilirea obligaţiilor de mediu.
Anterior, pe 2 august 2016, Ministerul Mediului fusese înştiinţat de către lichidatorul judiciar la RAAN, Euro Insol SPRL că, începând cu data de 14 iunie 2016, împotriva RAAN - Sucursala Romag Termo s-a dispus deschiderea procedurii falimentului prevăzută de Legea nr 85/2006.

Cât durează procedurile de autorizare

APM Mehedinţi a confirmat că, cel puţin deocamdată, autorităţile locale şi RAAN nu au depus nicio solicitare pentru emiterea actelor de reglementare. Nici nu ar fi putut să facă aceste demersuri câtă vreme până acolo mai sunt câţiva paşi de urmat.

Surse din Ministerul Mediului au explicat pentru „Adevărul“ care sunt paşi de urmat pentru ca termocentrala să poată fi redeschisă.

„CET-ul trebuie închiriat de primărie. Fără să să se ajungă la o înţelegere în această privinţă între companie şi primărie nu se poate trece mai departe. Abia după ce municipalitatea va închiria infrastructura termocentralei şi va înfiinţa o firmă care să se ocupe de asta se va demara procedura de autorizare. Nu ai cum să iei licenţa înainte pentru că nu ştii cine este beneficiarul acesteia. Este nevoie de avizul şi de autorizaţia de mediu, licenţa de producător de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, licenţa de distribuţie a agentului termic etc. Procedura de autorizare este complexă şi durează destul de mult“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Ministerul Mediului.

Nici primarului Severinului nu mai e aşa de sigur că va reuşi să pună pe picioare asocierea cu sucursala RAAN Romag Termo.

„Deocamdată suntem la stadiul de încercare. Încercăm, e posibil orice în momentul acesta. Nu ştim exact unde vom ajunge“, a declarat, pentru „Adevărul“, edilul Marius Screciu.

Ce urmează

Potrivit primarului Marius Screciu (PSD), autorizarea termocentralei va fi pe o perioadă limitată. „Vrem să închiriem echipamentele de acolo (n.r. termocentrala Romag Termo) pentru a produce agentul termic. Apoi, vom transforma Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) în societate comercială. Ne vom ocupa de angajarea personalului care să deservească echipamentele închiriate. După aceea, vom demara procedura de autorizare, care va fi pe perioadă limitată, pe 6 luni. Prima etapă - închirierea utilajelor şi înfiinţarea firmei – va dura cel puţin 10 zile. Până atunci, n-avem pe ce să cerem autorizaţii“, a spus Marius Screciu.

Primarul arată că mai este o problemă care trebuie rezolvată: materia primă pentru producerea agentului termic.

„Prefectura ne sprijină, mai ales la Guvern. Avem nevoie ca Guvernul să ne sprijine cu bani pentru asigurarea cărbunelui pentru termocentrală“, a mai precizat edilul.

Falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat oficial în procedură de faliment, în iunie 2016, printr-o decizie a Curţii de apel din Craiova.

Anterior, în februarie 2016, autorităţile statului obţinuseră suspendarea temporară a lichidării RAAN, în condiţiile în care Primăria Drobeta Turnu Severin şi Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică au intervenit în instanţă, solicitând furnizarea către cele peste 30.000 de familii din municipiu a agentului termic de către sucursala acesteia, Romag Termo. Primăria reuşise să achite şi  restanţele de plată pentru serviciile de termoficare.

RAAN a intrat în procedură de insolvenţă în septembrie 2013 din cauza debitelor care însumează peste 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei. Pe lista creditorilor RAAN figurau, la momentul declanşării procedurii de insolvenţă, peste 300 de entităţi comerciale, instituţii publice, administraţii publice locale şi unităţi bancare.

RAAN deţine două mari sucursale, aflate la 7 kilometri de Drobeta Turnu Severin, Romag Prod (Combinatul de apă grea) şi Romag Termo (Termocentrala de la Halânga), au intrat pe mâinile creditorilor.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite