„Fantomele“ statului au restanţe veşnice la buget. Cum au ajuns mamuţii pe lista „contribuabililor mici“ cu datorii mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defuncta Companie Naţională a Huilei Petroşani este prima pe lista contribuabililor mici cu cele mai mari datorii la buget. FOTO: Mediafax
Defuncta Companie Naţională a Huilei Petroşani este prima pe lista contribuabililor mici cu cele mai mari datorii la buget. FOTO: Mediafax

Printre cele aproape 145.000 de firme încadrate de Fisc la categoria contribuabililor mici cu datorii mari la buget se găsesc şi societăţile de stat ale căror restanţe sunt recunoscute ca nerecuperabile chiar de către ANAF.

După marile restructurări ale mamuţilor statului, operate în anii trecuţi, au rezultat mai multe societăţi create numai pentru a prelua povara datoriilor istorice.

Aceste „fantome“ se regăsesc pe lista contribuabililor mici cu datorii la buget de peste 10.000 de lei, publicată miercuri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit ANAF, 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice, cu restanţe mai mari de 10.000 de lei la 31 martie 2016, înregistrează obligaţii fiscale totale de 77,1 miliarde de lei. Interesant este că din acestea 19% (14,6 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,4 miliarde de lei) reprezintă „arierate nerecuperabile“.

Ce sunt arieratele nerecuperabile

În categoria „arierate nerecuperabile“ se înscriu obligaţiile fiscale pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Din această categorie fac parte obligaţiile fiscale pentru care:
** s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei;
** s-a instituit administrarea specială;
** executarea silită este suspendată conform prevederilor Codului de procedură fiscală;
** s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Codului de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Mai puţin de jumătate (44,2%), adică 6,4 miliarde de lei, din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili, reprezintă „arierate certe“, pentru care există certitudinea recuperării, precizează ANAF.

Pe de altă parte, arieratele pentru recuperarea cărora ANAF a întreprins unele măsuri de colectare dar, din cauza diverselor proceduri administrative, stingerea lor este amânată, intră în categoria „arieratelor incerte“.

Cum au ajuns mamuţii „contribuabili mici“

Începând cu anul 2016, contribuabilii mari şi mijlocii aflaţi în insolvenţă au fost reîncadraţi în categoria micilor contribuabili.

Aşa se face că, spre exemplu, Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, o unitate care la vremea ei avea mai mult de 10.000 de angajaţi şi deţinea exploatările miniere din Valea Jiului, se găseşte acum pe lista Fiscului cu contribuabili mici care au restanţe la buget.

CNH este chiar prima pe această listă, pentru că a acumulat cele mai mari datorii, respectiv 5,2 miliarde de lei.

Dar CNH nu mai există decât în scriptele ANAF, pentru că între timp activele sale (mai puţin datoriile istorice) au fost preluate de Complexul Energetic Hunedoara.

Tot din sectorul extractiv provin alte două societăţi din topul „micilor“ datornici: Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA (cu restanţe totale de un miliard de lei) şi Societatea Naţională a Cărbunelui (cu 420 de milioane de lei).

A doua în topul „micilor contribuabili“ este o societate rezultată din restructurarea marelui administrator al sectorului feroviar, Societatea Naţională a Căilor Ferate Române - Regie Autonomă, care a rămas să ducă doar povara datoriilor istorice după desprinderea CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă şi a celorlalte unităţi feroviare actuale.

Această regie este trecută pe lista ANAF ca având datorii totale de 1,2 miliarde de lei.

Marea surpriză: Hidroelectrica

Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA este, de departe, marea surpriză de pe lista ANAF cu „mici contribuabili“, unde apare cu o datorie de 248 de milioane de lei (locul 17 în clasamentul general).

Contactat de „Adevărul“ în legătură cu această listare, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ne-a declarat:
„Este vorba despre sume nedeductibile acumulate în perioada 2006-2015. Le-am refuzat înscrierea la masa credală, iar ANAF ne-a dat în judecată şi a pierdut procesul. Deci Hidroelectrica nu are această datorie. O să-l sun pe directorul financiar să notifice ANAF că prin această listare prejudiciază Hidroelectrica“.

Fiscul, pe post de „Ghostbuster“

Consultantul fiscal Adrian Benţa a remarcat că multe dintre datoriile listate sunt practic nerecuperabile, dar ANAF trebuie să facă tot posibilul pentru a le colecta.

„Să ne punem şi în locul celor care gestionează sistemul fiscal. Chiar dacă sunt nerecuperabile, datoriile acumulate de aceste fantome ale statului nu sunt prescrise, astfel că organele fiscale ar trebui să meargă pe varianta colectării, altfel vine Curtea de Conturi“, ne-a declarat Adrian Benţa.

Altfel spus, Fiscul ar trebui să devină un fel de „Ghostbuster“ (vânător de fantome) pentru a-i executa silit pe foştii mamuţi.

În fine, având în vedere cele trei liste publicate până acum de ANAF, cu contribuabilii mari, mijlocii şi mici care la 31 martie aveau datorii la buget, putem spune că în România sunt 145.000 de firme cu restanţe bugetare care au împreună de plătit 83,5 miliarde de lei.

Dar iată că trei sferturi (74,7%) din această sumă, adică mai mult de 62 de miliarde de lei, sunt „arierate nerecuperabile“.

datornici fantome
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite