Top 5 motive pentru care firmele dau faliment. Supraîndatorarea şi greşelile şefilor distrug afacerile companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea consumului îi afectează cel mai mult pe comercianţi
Scăderea consumului îi afectează cel mai mult pe comercianţi

O analiză efectuată de Casa de Insolvenţă Transilvania pe un eşantion de companii de dimensiuni medii sau mari care au intrat în insolvenţă în ultimii 2 ani arată că 49% dintre companiile falimentare au ca principală cauză supraîndatorarea. Greşelile de management şi scăderea consumului vin pe locurile 2 şi 3 într-un clasament al cauzelor insolvenţei.

Clasamentul cauzelor* depistate de Casa de Insolvenţă Transilvania:
1. Supraîndatorare: 49%
2. Greşeli ale echipei de management: 43,1%
3. Scăderea consumului: 43%
4. Pierderi continue: 31%
5. Apartenţa la un grup de companii: 9%
* Cauzele menţionate se referă la un eşantion de proceduri de insolvenţă şi se pot suprapune mai multe într-un proiect

Scăderea consumului este o cauză specifică activităţii de comerţ, în timp ce lipsa de profitabilitate afectează mai curând producţia.

Alte cauze importante sunt pierderile continue în activitatea curentă, în 31% din cazuri, dar şi efectele în lanţ ale unor dezechilibre, unde insolvenţa unei companii a avut impact direct asupra altora (5%). În 4% dintre situaţii, pierderea principalului contract, concurenţa neloială, sau decesul acţionarului majoritar au fost motivele principale ce au dus la starea de insolvenţă a companiei.

Falimentul apare din mai multe cauze simultan

La deschiderea procedurii de insolvenţă întocmim mereu un raport de analiză pentru a identifica principalele cauze care au generat situaţia. În acest context, gestionând peste 650 de proceduri complexe în ultimii ani, am constatat că sunt extrem de puţine situaţiile când insolvenţa unei companii are o singură cauză. În cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de doi-trei factori care se suprapun şi combină deciziile managementului cu circumstanţe externe“, a declarant Rudolf Vizental, Managing Partner Casa de Insolvenţă Transilvania.

Diagnosticul vine prea târziu

Mai grav este însă că echipele manageriale nu depistează ori nu admit situaţia insolvenţei la timp. Din analiza noastră a reieşit că peste 90% dintre companii au declarant insolvenţa la cel puţin 18 luni după apariţia acestei stări. Acest fapt scade considerabil şansele de redresare ale companiei”, a adăugat Rudolf Vizental.

Cele mai frecvente cauze care au generat dezechilibre ale companiilor se referă la scăderea consumului, înregistrarea unor pierderi continue, un grad de îndatorare peste capacitatea reală de plată, precum şi decizii greşite ale echipei de management.

Deşi scăderea consumului reprezintă principala cauză invocată de manageri, o analiză atentă arată că aceasta se clasează abia pe locul 3 într-un clasament al motivelor reale, în timp ce pe locul doi se situează deciziile greşite ale echipei de management.

Casa de Insolvenţă Transilvania este liderul pieţei de insolvenţă din  România şi are o echipă de peste 100 de specialişti, 35 de practicieni în insolvenţă şi 12 echipe de lucru. Expertiza acoperă arii de activitate ca: imobiliare, construcţii, agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălţămintei, producţii ceramice, panificaţie, activităţi comerciale, extracţia şi prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite