EXCLUSIV Interviu cu Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International (I): „Anunţul privatizării pachetului de 27% din Rompetrol Rafinare, în două săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior KMG International, a afirmat într-un interviu pentru Adevărul Financiar că, în următoarele două săptămâni, guvernul trebuie să facă anunţul privatizării unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, parte a mult disputatului Memorandum de Înţelegere semnat între KMG International (fostul Rompetrol) şi statul român.

Astfel, statul ar urma să vândă prin licitaţie un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, ca parte a Memorandumului semnat în urmă cu trei ani. Teoretic, la licitaţie ar putea apărea şi un alt cumpărător însă, în realitate,  Azamat Zhangulov este convins că nu va veni nimeni altcineva. ”În curând, va fi clar că 200 de milioane de dolari este de departe cel mai bun preţ pe care guvernul român îl poate primi”, a spus Zhangulov pentru Adevărul Financiar.

De altfel, Ministerul Energiei a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli din activitatea de privatizare pentru 2016 încasarea a 800,4 milioane de lei (echivalentul a 200 de milioane de dolari) din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare. În urma tranzacţiei, statul va rămâne acţionar cu 18% din companie.

Tot potrivit Memorandumului, statul ar urma să devină acţionar cu 20% într-un fond de investiţii de 150 de milioane de dolari, capitalizat în întregime de KMG International. În şapte ani, fondul ar trebui să ajungă la o valoare de până la un miliard de dolari. În privinţa fondului de investiţii, Zhangulov spune că statul încă nu a desemnat compania care ar urma să primească participaţia de 20%. 

Pe de altă parte, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a declarat pentru Adevărul Live că instituţia pe care o conduce va desemna un management profesionist la mai multe companii din subordine, inclusiv la Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE). Or, chiar SAPE ar putea fi reprezenantul statului în acest fond, potrivit unor surse din piaţă. 

Memorandumul a fost semnat în februarie 2013, pentru închiderea unui diferend între actualul KMG International şi statul român privind conversia în 2010 a emisiunii de obligaţiuni din 2003. În 2010, obligatiunile nerăscumpărate de companie au fost convertite în acţiuni în favoarea statului român, acesta redevenind acţionar cu 44,7% la Rompetrol Rafinare.  În contul obligaţiunilor, compania a plătit în perioada 2003-2010 dobânzi totale de circa 250 de milioane de dolari, iar în august 2010 a răscumpărat parţial obligatiuni în valoare de 70 de milioane de dolari.

Citiţi mai jos prima parte a interviului cu Azamat Zhangulov. 

Adevărul Financiar: Pe 15 decembrie 2015, s-a semnat un Memorandum prin care CEFC China Energy Company Limited ar putea deveni acţionar cu 51% din KMG International (fostul Rompetrol). Care sunt elementele noi despre acest acord pe care le puteţi devzălui acum?

Azamat Zhangulov: Nu s-a întâmplat nimic nou de atunci. Lucrăm asupra unor puncte pe care trebuie să le negociem, deci nu avem nimic de dezvăluit. 

Citiţi continuarea articolului despre privatizarea pachetului de 27% din Rompetrol Rafinare pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite