EXCLUSIV Hipermarketurile şi mallurile vor fi controlate la sânge de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful ANAF, Gelu Şefan Diaconu, este pe punctul de a pune în aplicare un plan secret de verificare a comportamentului fiscal manifestat în ultimii cinci ani de administratorii marilor hipermarketuri şi malluri.

După crearea şi operaţionalizarea Direcţiei Generale Antifraudă, următoarea armă a Fiscului este pregătită şi va intra în acţiune, primii vizaţi fiind hipermarketurile şi mallurile, au declarat pentru „Adevărul“ surse oficiale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Vor fi, astfel, controlate la sânge marile unităţi de retail, şi nu prin descinderi la diversele magazine, ci prin verificarea întregii activităţi desfăşurate de acestea în ultimii cinci ani.

Aşa că este foarte posibil să auzim curând de sancţiuni şi amenzi consistente, aplicate unora dintre cele mai cunoscute reţele comerciale.

Cum s-a pregătit atacul

Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili a fost pregătită în tăcere în tot acest timp şi se pare că şeful Fiscului vrea să facă din ea noua vedetă.

„În ultimul an şi jumătate s-a lucrat intens, dar fără a se face prea multe valuri, la reformarea Direcţiei Mari Contribuabili, care aduce 50-60% din veniturile totale colectate de Fisc“, ne-au mai declarat sursele noastre.

Concret, în această perioadă s-a analizat tot portofoliul de aproximativ 2.500 de mari companii, a fost monitorizată activitatea acestora (care este una extrem de complexă, având în vedere dimensiunile fiecăreia în parte), iar pentru completarea resursei umane au fost selectaţi încă 100 de oameni.

Ţintele sunt deja în vizor

Până la reorganizarea completă din toamnă, Direcţia Generală Mari Contribuabili a făcut selecţia primelor firme verificate şi dă startul campaniei de verificare la nivel naţional a marilor contribuabili, „aşa cum a procedat şi Direcţia Antifraudă“, precizează sursele noastre.

În prezent, inspectorii ANAF sunt în perioada de predocumentare, iar în maximum 2-3 săptămâni vor fi trimise avizele de inspecţie fiscală.

După trimiterea acestora, verificările vor începe imediat, primele firme verificate fiind hipermarketurile şi mallurile.

Cum vor acţiona inspectorii

Nu vor fi descinderi spectaculoase, ca în cazul celor întreprinse de Antifraudă, însă e clar că verificările vor fi mult mai drastice, pentru că ANAF va verifica activitatea pe ultimii cinci ani a hipermarketurilor şi a mallurilor.

Aceleaşi surse ne-au spus că inspectorii vor verifica „modul în care aceşti contribuabili au înregistrat în contabilitate cheltuielile şi veniturile, tranzacţiile intra-grup sau achiziţiile intracomunitare“.

Un posibil exemplu: ca rezultat al acestor verificări s-ar putea constata diminuarea bazei impozabile, în sensul că inspectorii stabilesc că anumite cheltuieli nu vor fi luate în considerare pentru că nu au fost efectuate în cadrul activităţii economice propriu-zise, ceea ce înseamnă că firmele vor trebui să plătească impozit pe acea sumă care nu se mai deduce din profit.

Alt exemplu: s-ar putea identifica furnizori care nu au declarat la rândul lor venituri.

În fine, vor fi verificate firme care deţin puncte de lucru în toată ţara şi „sunt vizaţi marii operatori, dintre cei mai cunoscuţi“.

Iar acolo unde este nevoie, la anumite puncte de lucru, „vor merge şi inspectorii Antifraudă“, ne-au mai spus sursele noastre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite