„Eroarea” prin care şefii de la Transelectrica urmau să fie plătiţi regeşte timp de doi ani de la părăsirea companiei

„Eroarea” prin care şefii de la Transelectrica urmau să fie plătiţi regeşte timp de doi ani de la părăsirea companiei

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport a energiei electrice

Adunarea Generală a Acţionarilor va respinge în 30 septembrie propunerea ca reprezentanţii Consiliului de Supraveghere (CS) de la Transelectrica să primească indemnizaţii încă doi ani după ce părăsesc funcţia, întrucât juriştii companiei au interpretat greşit legislaţia.

„Este exclus să aprobăm o asemenea clauză. De altfel, am clarificat situaţia şi s-a desprins că a fost o eroare în interpretarea Legii energiei şi a Directivei 72/2009 a Comisiei Europene, de către unii jurişti ai companiei”, a declarat Remus Vulpescu, reprezentant al statului în AGA Transelectrica.
 
Vulpescu este şi director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Transelectrica este controlată de către controlată de către Ministerul Finanţelor.
 
În convocatorul pentru AGA Transelectrica programată pentru 30 septembrie este inclusă propunerea ca reprezentanţii CS al companiei să primească indemnizaţii lunare de la companie timp de doi ani de la părăsirea funcţiei, dacă în acest interval nu se angajează la companii din sectorul energetic din România.
 
„De la data încetării prezentului contract şi pe o perioadă de doi ani de la data încetării acestuia, indiferent de motivul încetării, mandantul va plăti mandatarului o indemnizaţie de neconcurenţă lunară echivalentă cu media aritmetică a totalului remuneraţiei brute, formată atât din remuneraţia fixă, cât şi din remuneraţia variabilă brută, plătită/cuvenită mandatarului pentru ultimele «XX» luni anterioare datei de încetare a prezentului contract“, se arată în convocator.
 
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din şapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Dănuţ Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea) şi Carmen Georgeta Neagu.
 
Membrii Cosiliului de Supraveghere ar urma primească o sumă fixă de maxim 48.000 lei (aproape 11.000 de euro) brut/an de persoană în timpul în care ar urma să-şi defăşoare activitatea în cadrul companiei, echivalentul a 4.000 de lei (900 de euro) fiecare, potrivit propunerilor pentru AGA ce se va discuta la finele lunii.  
La fel ca directorii, şi aceştia vor beneficia şi de remuneraţii variabile. Incluzând cele două indemnizaţii variabile pe an, de maxim câte 96.000 de lei brut, membrii CS ar urma să aibă o remuneraţie anuală brută de până la 240.000 de lei (54.000 de euro).
De asemenea, membrii Consiliului vor încasa o remuneraţie la final de mandat, care poate fi de maximum 384.000 de lei (86.000 de euro).
 
Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 7,11%.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările