Enel vrea să vândă distribuţiile de energie din România, după ani de scandaluri privind investiţiile şi un dosar de corupţie început recent de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enel deţine trei distribuţii de energie în România, alimentând Banatul, Dobrogea şi Bucureştiul cu vecinătăţile sale
Enel deţine trei distribuţii de energie în România, alimentând Banatul, Dobrogea şi Bucureştiul cu vecinătăţile sale

Grupul italian Enel a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program al grupului italian de reducere a datoriilor.

Consiliul director al grupului a aprobat o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vânzările posibile să fie incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia, se arată într-un comunicat al Enel. Grupul vrea să obţină 4,4 miliarde de euro pe operaţiunile din România şi Slovacia, la care se adaugă alte active nestrategice.

Ce trebuie vândut

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aaproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%, iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

În ultimele zile, grupul Enel a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari de începerea procesului de vânzare şi a numit consultanţi financiari Citigroup şi UniCredit pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Grupul va furniza informaţii relevante asupra procesului de vânzare guvernelor şi altor autorităţi din România şi Slovacia, se arată în comunicat.

După avizarea iniţiativei de vânzare privind activele din România şi Slovacia, consiliul director şi-a rezervat analiza ofertelor pe care le-ar putea transmite eventuali cumpărători în următoarele luni.

Cum a intrat Enel pe piaţă

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul.

Vânzarea activelor din România şi Slovacia fac parte dintr-un program mai amplu, început în 2013, care vizează active de circa 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoriile Enel. Până în prezent grupul a finalizat vânzarea de active în valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Activele din România şi Slovacia, alături de alte active nestrategice, vor genera mai mult de 4,4 miliarde de euro, asigurând astfel un anumit grad de flexibilitate programului de reducere a datoriilor.

Enel operează şi în sectorul energiei regenerabile din România, prin compania Enel Green Power, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de profil.

Scandaluri despre investiţii şi dubla facturare a certificatelor verzi

Raportele Curţii de Conturi arată că Enel nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în contractele de privatizare, iar Electrica a dat în judecată grupul italian la Curtea de Arbitraj de la Paris. Acum procesele au fost preluate de către Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), care s-a separat de Electrica înainte de listare. În cadrul unui proces cu Enel, statul cere 834 de milioane de euro daune.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a criticat recent companiile de energie care au preluat active de la statul român, nemulţumit de politica de dividende.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a reţinut luna trecută pe Claudiu Dumbrăveanu – vicepreşedinte în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Florin Gugu – director în cadrul Enel şi pe omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care deţine grupul de firme ElectroAlfa International. Gugu este acuzat de dare de mită, iar Dumbrăveanu de luare de mită.

Procurorii anticorupţie au arătat că ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori consumatorii în privinţa certificatelor verzi prin care se susţine sistemul de promovare a energiei regenerabile. Astfel, ANRE ar fi trebuit să ceară reducerea cu 6% a tarifelor, însă Dumbrăveanu a impus o reducere de doar 1,3%, cerând la schimb de la Enel contracte pentru firma ElectroAlfa International.

Procurorii arată, în referatul de reţinere, că Enel nu şi-a relizat în totalitate investiţiile asumate, „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE“, iar investiţiile parţiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE“, în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control şi recepţie.

DNA mai arată că Enel scotea bani din companie printr-o subsidiară din Olanda. Enel respinge acuzaţiile şi cooperează cu autorităţile.

Ce vinde în Slovacia

În Slovacia, Enel vrea să vândă o participaţie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producător de energie al ţării, cu o cotă de piaţă de aproape 80%. În 2013, a raportat venituri de 2,9 miliarde de euroşi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 708 milioane de euro.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite