Enel a plătit statului român 401 milioane euro şi a preluat 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
enel FOTO balkaneu.com

Grupul Italian Enel a anunţat luni că finalizat achiziţia unui pachet de 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia (EDM) şi Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE, compania de stat care administrează deţinerile publice în mai multe companii, pentru care a plătit către statul român 401 de milioane de euro.

În urma tranzacţiei, filiala grupului, Enel Investment Holding BV (EIH), şi-a majorat participaţia la EDM şi EEM la circa 78% din acţiunile fiecărei companii, de la 64,4% deţinuţi anterior.

Achiziţia de către EIH a pachetului adiţional de 13,6% din acţiunile EDM şi EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012, potrivit Enel. Prin exercitarea acestei clauze, SAPE a cerut un preţ de circa 52 de milioane de euro, sumă care a fost contestată de EIH. După ce au eşuat în a ajunge la un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ din Paris, prin care a solicitat preţul menţionat, precum şi dobânzi de 60 de milioane de euro, arată Enel.

În decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Grupul Enel a anunţat luna trecută că a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internaţional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Pretenţiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro. 

Procesul a durat doi ani şi jumătate.

Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,8 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

În anul 2004, grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de câte 24,6% din acţiunile Banat şi Dobrogea achiziţionate şi 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacţie, astfel încât grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica.

Cele 76 de milioane de euro au intrat în conturile companiilor deţinute de Enel, urmând să fie utilizate pentru investiţii.

În 2008, Enel a achiziţionat direct de la Electrica 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, şi a subscris noi acţiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungâng să deţină 64,4% din titluri.

Cele 425 milioane de euro au rămas în compania deţinută de italieni urmând, de asemenea, să fie utilizate pentru investiţii.

Cum Electrica a vândut acţiunile, compania a încasat, în urma vânzării pachetelor de acţiuni de la distribuţiile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, o sumă totală de 431 milioane de euro, restul banilor rămând în companiile deţinute majoritar de Enel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite