Enel instalează 30.000 de contoare inteligente în România. O treime dintre acestea vor fi în cartierul Pantelimon din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de utilităţi Enel a început instalarea a 31.000 de contoare inteligente în România, în cadrul unui proiect-pilot, ţinta finală fiind montarea treptată a 2,7 de milioane de astfel de echipamente în ţara noastră până în anul 2022 în cele trei zone în care grupul distribuie electricitate, respectiv Banat, Dobrogea şi sudul Munteniei.

Circa 10.000 din aceste contoare vor fi instalate în zona Pantelimon-Baicului din Capitală, potrivit reprezentanţilor Enel. Celelalte zone unde se vor găsi aceste echipamente sunt Timişoara, Arad, Deva, Constanţa, Mamaia, Delta Dunării, Modelu şi Călăraşi.

Acces de pe smartphone sau laptop

Principala funcţie a contoarelor inteligente este faptul că distribuitorul şi clientul cunosc exact, în orice moment, câtă energie consumă. 

Inginerul Emil Constantinescu, responsabilul de proiect din cadrul Enel, susţine că principalul beneficiu al instalării unui contor inteligent îl reprezintă plusul de informaţii privind consumul, ceea ce va permite furnizorilor de electricitate să prezinte clienţilor oferte specifice, potrivite cu obiceiurile acestora de consum. Mai departe, acest lucru va duce la un apetit mai mare al clienţilor de a-şi schimba furnizorul, aşa cum s-a întâmplat în domeniul telefoniei mobile. 

„Partea inteligentă din contor se rezumă la o singură funcţie: comunicarea. Şi noi oamenii ne deosebim de animale prin comunicare“, a afirmat Constantinescu.

El a completat că românii vor putea să îşi acceseze datele privind consumul de pe smartphone-uri sau laptopuri.

Dispar facturile de regularizare

De asemenea, un alt efect al introducerii acestor contoare inteligente îl reprezintă dispariţia facturilor de regularizare.

Reprezentantul Enel a mai anunţat că instalarea echipamentelor nu presupune costuri suplimentare pentru consumatori fiindcă aceste echipamente nu se plătesc direct, fiind incluse în tarifele de distribuţie. El a spus că nici facturile nu vor creşte din cauza lor deoarece vechile contoare oricum trebuie schimbate o dată la 8 ani. Durata de viaţă a noilor contoare va fi, însă, dublă, de 15 ani.

Cele 31.000 de contoare inteligente care vor fi instalate până la finele anului sunt produse în ţara noastră, la AEM Timişoara.

Muzeul contorului

Cu această ocazie, Enel România a inaugurat joi şi „Muzeul Contorului“, în care a recreat traseul parcurs de contoarele de electricitate din 1960 şi până în prezent. 

Astfel, istoria contoarelor electrice poate fi studiată pe 1 şi 2 octombrie la Galeria Galateca. În cadrul acestuia sunt expuse contoare din deceniile trecute cu elemente specifice ale epocilor respective, astfel încât consumatorii să poată înţelege în întregime contextul în care ele au existat şi impactul pe care l-au avut asupra evoluţiei societăţii, aşa cum o vedem astăzi. 

„Istoria contorului electric este o lume fascinantă. Transformările pe care contorul le-a traversat în ultimii 50 de ani sunt grăitoare pentru evoluţia societăţii în sine: de la contorul electro-mecanic cu inducţie până la contorul electric, iar acum la contorul inteligent. Suntem extrem de încântaţi să fim parte a epocii în care contoarele vechi se retrag şi fac loc noii tehnologii de contoare: contoarele inteligente! În curând, vom vedea cu toţii beneficiile pe care le prezintă această inovaţie!“, a declarat, într-un comunicat, Giuseppe Fanizzi, director general Enel Distribuţie.

Muzeul contorului electric a fost realizat de arhitectul Ion Cornescu şi artistul plastic Iulia Năstase, sub coordonarea scenografului Cristina Milea. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite