Enel a înregistrat în România un profit operaţional de 289 milioane de euro, în creştere cu 25% datorită creşterii preţurilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul italian Enel, distribuitor şi furnizor de energie electrică în Banat, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în zona Capitalei, a înregistrat anul trecut un profit operaţional de 289 milioane euro în România, în urcare cu 25%, datorită veniturilor mai mari generate de creşterea preţurilor la energie.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) al Enel în România a urcat anul trecut cu 58 milioane euro, de la 231 milioane euro în 2012 la 289 milioane euro, potrivit datelor financiare anuale prezentate miercuri de grup.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul. Grupul are 2,6 milioane de clienţi în România.

România s-a obligat faţă de Comisia Europeană şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate până la finele anului 2017, calendarul fiind decalat pentru consumatorii industriali, respectiv populaţie.

Concomitent, Enel este unul dintre cei mai mari investitori în domeniul eolian din România. Însă din cauza creşterii nesustenabile a preţurilor la energie, statul a hotărât anul trecut amânarea unei părţi din subvenţia pentru energia regenerabilă. Concomitent, nivelul a fost tăiat pentru noile investiţii începând cu anul acesta.

Compania se judecă cu Electrica la Curtea de Arbitraj din Paris, autorităţile române acuzând compania de nerespectarea prevederilor contractuale de la privatizarea societăţilor de distribuţie. În total, Electrica cere daune de 1,5 - 2 miliarde de euro de la grupurile Enel, CEZ şi E.ON.

La nivel de grup, Enel a înregistrat anul trecut un profit EBITDA de 17 miliarde euro, în urcare cu 7,6% faţă de nivelul de 15,8 miliarde euro din 2012.

Veniturile companiei italiene au scăzut anul trecut cu 5,2%, la 80,5 miliarde euro, faţă de 84,9 miliarde euro în 2012.

Mai puteţi citi:

Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, scrie Agerpres.ro, care citează surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

ENEL a trimis SMS-uri locuitorilor afectaţi de cod roşu: „Sunaţi doar în caz de avarie individuală“

Compania de electricitate ENEL a trimis un SMS abonaţilor aflaţi în zona afectatã de codurile de avertizare meteorologică. Textul acestuia sună astfel: „Stimate client, în zilele urmãtoare vă rugăm să sunaţi la call center doar în cazul unei avarii individuale. La avariile colective lucrăm deja. Enel“

Zeci de localităţi din Ilfov şi Giurgiu au rămas fără curent electric din cauza ninsorii. În Bucureşti sunt probleme minore

Din cauza viscolului puternic, sâmbătă, mai multe reţele electrice din Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti au fost afectate, potrivit societăţii Enel Distribuţie Muntenia.

GfK: Grupul E.ON stă cel mai prost la preluarea reclamaţiilor de la clienţi. CEZ şi Enel sunt cei mai prompţi; GdF SUEZ, apreciat pentru calitatea răspunsului

Telefonul este cel mai rapid mijloc de a primi răspuns la o reclamaţie către furnizorii de utilităţi, iar dintre aceştia operatorii CEZ şi Enel sunt cei mai prompţi la preluarea apelului, cei ai GdF Suez ocupă primul loc la calitatea răspunsului, iar E.ON se află la polul opus în ambele cazuri, potrivit unui studiu GfK.

Enel Green Power a împrumutat 200 milioane euro de la Banca Europeană pentru Investiţii pentru parcuri eoliene din Banat şi Dobrogea

Enel Green Power International BV, parte a grupului italian Enel, a primit un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru a finanţa parţial investiţiile în energie eoliană din România.

ANRE: Electrificarea locuinţelor fără acces la curent va fi făcută de distribuitori. E.ON, Enel, CEZ şi Electrica, afectate direct

Electrificarea celor aproape 100.000 de locuinţe din peste 2.200 de localităţi care încă nu au acces la acest serviciu va fi realizată de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite