Electronicele şi electrocasnicele inteligente s-au ieftinit cu 20%. Cât de utilă poate fi o maşină de spălat smart sau o priză inteligentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masina de spalat smart

Preţurile electronicelor şi electrocasnicelor inteligente au scăzut, în medie, cu 20% în 2018 faţă de anul anterior, ceea ce i-a determinat pe români să cumpere din ce în ce mai multe astfel de produse. În cele ce urmează vă prezentăm utilitatea acestora şi cât de mult ne uşurează ele viaţa de zi cu zi.

Aspiratoare care fac singure curăţenie, aparate de gătit, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat care pot fi controlate de pe telefonul mobil, becuri şi prize inteligente, boxe cu activare vocală şi asistent personal, dispozitive prin care televizoarele mai vechi pot fi conectate la Internet, coşuri de gunoi inteligente, senzori de fum care trimit alerte direct pe smartphone – sunt doar câteva dintre produsele electronice şi electrocasnice care uşurează treburile în casă şi care vin în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor. 

Aproape de neconceput acum 10 ani, produsele inteligente îşi fac tot mai des loc în casele românilor, pe măsură ce devin mai accesibile, iar cerinţa pentru această categorie devine tot mai mare, ca urmare a conştientizării avantajelor pe care le oferă.

„Vânzările de produse inteligente, electronice sau electrocasnice, în afara smartphone-urilor şi a smart TV-urilor, au crescut anul trecut cu peste 50%, pe fondul scăderii, în medie, a preţurilor cu aproximativ 20%. Iar acest lucru a făcut ca produsele inteligente să fie tot mai accesibile pentru utilizatorii individuali. Estimăm pentru acest an o creştere similară de 50% a vânzărilor de produse electronice şi electrocasnice inteligente”, spune Mihai Pătraşcu, CEO evoMAG. 

Ce sume alocă românii pentru electronice şi electrocasnice smart

Ca şi obiceiuri de consum, românii se află în fază incipientă în ceea ce priveşte achiziţiile de electronice şi electrocasnice smart. La o primă achiziţie, românii optează pentru produsele dintr-o categorie de mai mică de preţ, precum prize şi becuri inteligente, senzori de securitate (detecţie fum, mişcare), camere de supraveghere, dispozitive Chromecast, boxe asistent personal, pentru care sunt dispuşi să achite între 200 şi 500 de lei.  

La o achiziţie următoare, obişnuiţi deja cu avantajele pe care le oferă noile tehnologii şi produsele smart care le înglobează, optează pentru produsele care costă mai mult, precum: aspirator robot, maşini de spălat, cuptoare şi aparate de aer condiţionat care pot fi controlate prin telefonul mobil etc., pentru care alocă un buget de aproximativ 2.000 de lei.

Ce electronice şi electrocasnice smart cumpără românii

În topul preferinţelor românilor sunt dispozitivele care uşurează treburile într-o gospodărie şi cele care sunt folosite pentru prepararea cu mai mare uşurinţă a mâncării. În plus, electronicele şi electrocasnicele smart sunt numai bune de pus la treabă în perioada de dinaintea sărbătorilor de Paşte. Cu atât mai mult cu cât, unele dintre ele, sunt disponibile şi la reducere.

Ce poate face o maşină de spălat smart? Utilizând o aplicaţie pentru smartphone, detectează şi diagnostichează problemele, furnizând ulterior soluţii simple de depanare. În felul acesta se simplifică serviciile de service, iar pe baza informaţiilor din aplicaţie, pot fi transmise service-ului autorizat detalii despre erorile maşinii de spălat. Astfel poate fi preîntâmpinată defectarea totală a maşinii de spălat, ea avertizând utilizatorii asupra funcţionarii în afara parametrilor optimi încă de dinainte ca maşina să se defecteze. Mai mult, unele maşini de spălat permit utilizatorilor să descarce pe un smartphone programe noi de spălare şi, printr-o simplă atingere cu telefonul, să instaleze noul program în memoria maşinii de spălat. 

Un aspirator robot inteligent poate fi controlat de pe telefonul mobil şi, prin intermediul unei aplicaţii, poate transmite informaţii despre ce urmează să facă, cât mai are de aspirat, ce camere a terminat de curăţat etc. În plus, poate fi programat, utilizând aplicaţia de pe telefonul mobil, când să înceapă şi când să termine curăţenia, astfel încât să nu deranjeze vecinii şi să termine de aspirat înainte ca utilizatorii să ajungă acasă. 

La fel de uşor însă, cei interesaţi pot porni un aspirator robot printr-o comandă vocală. În limba engleză, ce-i drept, şi utilizând o boxă cu activare vocală şi Google Assistant, precum Google Home, la care a fost conectat aspiratorul, în prealabil. O simplă comandă vocală declanşează Google Home care poate reda muzică, podcast-uri sau radio de pe servicii ca Google Play Music, Spotify, YouTube, Pandora şi TuneIn. Mulţumită vastei istorii în căutare pe Internet a Google, boxa Google Home este pregătită pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor. Aceştia pot primi răspunsuri în timp real despre vreme, trafic, finanţe, sport, afaceri locale şi altele. Mai mult, cu permisiunea utilizatorilor, Google Home  învaţă lucruri despre aceştia şi poate, spre exemplu, să dea detalii despre informaţii legate de zboruri programate, să  seteze alarme şi cronometre, şi chiar să ofere informaţii despre trafic în drum spre muncă.

Şi prepararea mâncărurilor poate fi făcută cu mare uşurinţă, cei interesaţi putând alege dintr-o mulţime de astfel de produse. Un exemplu în acest sens este aparatul de gătit Xiaomi. Este un aparat cu inducţie, special gândit pentru gătitul orezului. Gadgetul poate fi controlat prin intermediul unui smartphone, cu aplicaţia MiHome, disponibilă în App Store şi Google Play. Acesta este capabil să recunoască peste 200 de tipuri de orez. Utilizatorii pot chiar să programeze începerea gătitului de la distanţă, prin intermediul aplicaţiei. Astfel, atunci când se întorc acasă după o zi de muncă, spre exemplu, se pot bucura de un bol cu orez proaspăt făcut, fără efort. 

Şi cum într-o bucătărie inteligentă, dintr-o casă inteligentă nu poate lipsi coşul de gunoi inteligent, tot Xiaomi aduce un astfel de produs. Coşul de gunoi are un design minimalist şi este prevăzut cu un senzor care va detecta orice mişcare de la o distanţă de până la 35 cm şi va deschide automat capacul. Mai mult, are un sistem de închidere etanşă, ştie să ambaleze singur gunoiul şi anunţă când coşul de gunoi s-a umplut. Utilizatorii trebuie doar să apese pe un buton, iar dispozitivul va sigila automat gunoiul. Procesul de sigilare durează aproximativ 15 secunde. În timp ce este scos sacul de gunoi, coşul inteligent va pune automat un sac nou. 

O priză inteligentă poate fi un dispozitiv foarte util, în măsura în care utilizatorii pot controla echipamentele conectate, de oriunde s-ar afla, priza fiind, în prealabil conectată la Internet, iar pe telefon instalată aplicaţia compatibilă. Priza inteligentă poate fi programată să alimenteze automat dispozitivele electronice; de exemplu, luminile pot fi configurate să se aprindă la ora de înserare şi să se stingă la răsăritul soarelui. Mai mult, o priză inteligentă poate analiza istoricul şi consumul de energie în timp real. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite