ELCEN reduce temporar poprirea pe conturile RADET, la 50%. Regia a solicitat Primăriei Bucureşti banii de investiţii

ELCEN reduce temporar poprirea pe conturile RADET, la 50%. Regia a solicitat Primăriei Bucureşti banii de investiţii

Elcen trebuie să recupereze 3,6 miliarde de lei de la RADET şi are datorii de 535 de milioane de lei pentru gaze

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de energie termică al Capitalei, reduce de la 100% la 50% poprirea pe conturile RADET până la 15 decembrie, dând astfel posibilitatea regiei să facă reparaţii la reţeaua de termoficare, a declarat directorul general al companiei, Marcel Octavian Nicolaescu.

„Astăzi (joi - n.r.) a fost întâlnirea tehnică a noastră cu ei (reprezentanţii RADET, n.r.). Ei doresc să menţină această poprire de 50% în continuare, determinată de o serie de reparaţii. Nu ştiu în ce măsură au nevoie, dar cert este că o se întrunească, dar acolo era o condiţie pusă, ca să renegociem procentele de 100% la 50%, până la 15 decembrie. Asta e, dacă trebuie să îşi facă reparaţii... Nu ştiu în ce măsură îşi mai fac ei reparaţii acum şi înlocuiesc coloane, dar în fine, să o credem şi p-asta. Noi ne arătăm disponibilitatea, cu toate că noi suntem forţaţi de furnizorii de gaze să plătim şi nu avem de unde, mai trebuie să le ridicăm şi lor poprirea. Le ridicăm şi poprirea, să vedem ce argumente mai găsesc. Consiliul de Administraţie a stabilit că până pe 15 decembrie să o reducem la 50%“, a afirmat Nicolaescu.
 
RADET a anunţat, joi, că a solicitat din nou Electrocentrale Bucureşti diminuarea popririi de sută la sută impuse pe conturile regiei, iar Primăriei Capitalei i-a cerut banii necesari realizării investiţiilor în sistemul de transport şi distribuţie a energie termice.
 
RADET Bucureşti a solicitat diminuarea popririi impuse pe conturile regiei, întrucât banii de care a dispus regia autonomă în ultima lună (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal şi a combustibilului auto.
 

Primăria să vină cu banii

 
De asemenea, RADET a solicitat şi Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) banii necesari realizării investiţiilor în sistemul de transport şi distribuţie a energie termice, explicând că urgenţa o reprezintă începerea ultimelor 10 lucrări pentru soluţionarea avariilor majore care pun în pericol continuitatea furnizării agentului termic către consumatori în sezonul rece şi care, din cauza complexităţii lor trebuie să fie efectuate de către firme specializate.
„Remedierea avariilor majore şi scăderea numărului de incidente în reţea sunt prioritare atât pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare, cât şi pentru diminuarea pierderilor economice pe care regia le are. În acest sens, este foarte important de arătat că există o legătură directă între creşterea numărului de avarii şi cantitatea de apă de adaos necesară funcţionării acestui sistem. Avem urgentă nevoie de investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi pe care noi le folosim şi care, în fapt, aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti“, a declarat directorul general RADET, Valentin Viţalariu.
 
El susţine că pierderile din sistemul de termoficare administrat de RADET sunt cauzate de vechimea conductelor de transport aparţinând PMB (81% din reţele fiind mai vechi de 20 de ani ). „Starea conductelor generează un număr mare de avarii care au ca o consecinţă directă creşterea cantităţii de apă introduse suplimentar pentru funcţionarea sistemului (termenul tehnic este de apă de adaos). Cantitatea totală de apă de adaos cuprinde atât cantitatea de apă pierdută din cauza avariilor, cât şi cea necesară reumplerii reţelei de termoficare după efectuarea reparaţiilor“, precizează RADET.
 

Romgaz ameninţă ELCEN cu sistarea livrărilor de gaze

 
RADET are la Elcen datorii de 3,6 miliarde de lei. Mai departe, aceasta are datorii către furnizorii de gaze naturale. Datoriile ELCEN către toţi furnizorii au ajuns la 535 milioane de lei, iar 360 de milioane de lei din această sumă o reprezintă datorie către Romgaz.
 
Romgaz a ameninţat recent că va întrerupe livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor. Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat prelungirea, până pe 15 noiembrie, a contractului de furnizare gaze naturale încheiat cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) , dar avertizează că, din 16 noiembrie, va sista livrările dacă producătorul de energie termică nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante.
 
Anterior, Romgaz informa, pe 28 septembrie, printr-un comunicat de presă, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Elcen, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante. Acum, noul termen este 16 noiembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările