ELCEN şi RADET au convenit un program comun de reparaţii, iar PMB va plăti subvenţiile restante. Romgaz, sechestru pe CET Progresu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ELCEN şi RADET vor lucra împreună, după un grafic comun, pentru a putea fi asigurate căldura şi apa caldă în sezonul rece, iar Primăria Capitalei va aloca 3,5 milioane de euro necesari pentru reparaţiile RADET şi alţi 70 de milioane de lei pentru subvenţiile restante. Din cauza datoriilor, Romgaz a pus sechestru pe o termocentrală a ELCEN, respectiv CET Progresu.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, s-a întâlnit, miercuri, cu Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, şi cu managementul ELCEN pentru a discuta despre problemele dintre RADET şi ELCEN.

La finalul întâlnirii, cei doi au anunţat că au stabilit că cele două companii vor face reviziile şi reparaţiile în acelaşi timp, după un grafic comun, care va fi gata până joia viitoare, un alt grafic urmând să fie fixat pentru eşalonarea datoriilor către ELCEN.

Firea a anunţat că ministrul Energiei şi conducerea ELCEN i-au solicitat plata unor datorii restante, respectiv subvenţiile care nu au mai fost achitate din luna martie.

„De comun acord am decis că trebuie să ne implicăm, Primăria Capitalei şi Ministerul Energiei, pentru asigurarea agentul termic pe perioada de iarnă în toate instituţiile, dar şi în locuinţele bucureştenilor. Pentru acest lucru, am stabilit de comun acord ca reviziile ELCEN să poată permite un program de reparaţii şi din partea RADET, pentru a nu exista o alocare de timp după reviziile ELCEN, ci în aceeaşi perioadă să se facă şi cele de la RADET. Săptămâna viitoare va fi o şedinţă de Consiliu General în care se va aloca o sumă pentru reparaţii urgente necesare RADET şi, de asemenea, se va aloca o sumă, ca parte a datoriei pe care RADET o are către ELCEN, urmând ca, în perioada următoare, specialiştii noştri în finanţe să stabilească un calendar de eşalonare a acestei datorii“, a spus Firea.

Ea a anunţat că suma de 3,5 milioane de euro care ar urma să fie alocată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru reparaţii urgente în vederea pregătirii pentru sezonul de iarnă, ar urma să fie completată, la rugămintea ministrului Energiei, cu o altă sumă care să reprezinte datoria cea mai presantă, şi anume subvenţia neachitată de primărie în ultimele şase luni către ELCEN.

„Am agreat acest mod de lucru pentru că este un mod corect de a te raporta la colaboratorii pe care îi ai, la entităţile economice, şi anume să îţi plăteşti datoriile, mai ales atunci când există această posibilitate. Eu am moştenit această situaţie, câteva luni de zile nu s-a mai plătit subvenţia din partea Primăriei Generale a Capitalei, subvenţie care putea fi onorată. Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii direcţiei economice şi aceste sume existau şi puteau fi transferate ca parte a acestei datorii“, a completat edilul.

Grigorescu vrea soluţii pe termen lung

La rândul său, Victor Grigorescu a precizat că va discuta cu reprezentanţii PMB şi pentru soluţii pe termen lung privind cele două companii, dar deocamdată întâlnirile vizează perioada imediat următoare.

Marcel Nicolescu, directorul general al ELCEN, a precizat că subvenţiile neplătite din luna martie de către PMB totalizează 70 de milioane de lei, iar la începutul săptămânii viitoare urmează să se stabilească dacă suma de 3,5 milioane de euro, care ar urma să fie alocată prin rectificare bugetară, va merge către reparaţii sau tot în contul ELCEN.

Subvenţii neplătite cu lunile

„Până joia viitoare vom raporta ministerului un grup de lucru care va coordona în perioada următoare un program de reparaţii. Va exista un dispecerat comun RADET-ELCEN şi există disponibilitate totală din partea ELCEN de a face echipă cu RADET pentru a face reparaţii unitare. Va fi coordonat de mine, voi cere soluţii de la RADET pentru a putea raporta, până joia viitoare, modul în care se vor derula lucrările. (...) Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu doamna primar şi, împreună cu direcţia economică a Primăriei Generale, vom face o eşalonare a acestei subvenţii, care nu este alocată din luna martie. Sunt convins că vom găsi soluţii. Nu cerem luna de pe cer, dar cerem banii care ne revin din acest exerciţiu financiar. Am toată disponibilitatea să găsim soluţii optime“, a spus Nicolaescu.

El a precizat că, în cadrul întâlnirii care va avea loc luni se va stabili dacă există şi o altă soluţie în afara celei de a se aloca suma de 3,5 milioane de euro necesară pentru reparaţiile RADET, precum şi cum vor fi eşalonate plăţile.

„Deci luni vom şti cum sunt repartizate aceste sume. Această relaţie comercială (între RADET şi ELCEN – n.r.) se derulează sub OUG 115 care spune ca toţi banii să meargă într-un cont unde sunt stabilite nişte procente, adică 60,5% ELCEN, 30% RADET şi ceilalţi pentru ceilalţi participanţi la acest serviciu. (...) Poprirea pe conturi a fost instituită pentru că, după verificările corpului de control, avem obligaţia să recuperăm creanţele. Nimeni nu zice să ne dea toată datoria, dar să ne dea o parte ca să ne putem desfăşura şi noi activitatea”, a mai spus directorul ELCEN.

La un pas de a pierde o altă termocentrală către Romgaz

De altfel, ELCEN riscă să piardă CET Progresu din cauza unei datorii de 200 de milioane de lei pe care o are către Romgaz, care va pune sechestru pe centrala termică începând din 2 iulie, a mai arătat miercuri, directorul general al Elcen, precizând că va face toate eforturile pentru a evita acest lucru, inclusiv că va încerca o negociere pentru eşalonarea datoriei.

„Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru, începând cu 2 iulie, de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane de lei, un sechestru care nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală şi nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă acelaşi lucru ca acum câţiva ani când, pentru aceleaşi datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru“, a punctat Marcel Nicolaescu.

Directorul general al ELCEN a mai spus că luni va merge la Mediaş pentru a negocia cu reprezentanţii Romgaz o eventuală eşalonare a datoriei, în contextul în care au început deja discuţiile privind recuperarea datoriilor pe care RADET le are la Elcen.

RADET şi ELCEN sunt în centru unui blocaj financiar care riscă să pună în pericol livrarea apei calde şi a căldurii pentru bucureştenii care au rămas în sistemul centralizat de încălzire.

Lanţul datoriilor

RADET a început să acumuleze datorii către ELCEN încă din anul 1996, ajungând în prezent la datorii totale de 3,6 miliarde. La rândul său, din cauza neîncasării banilor, Elcen a acumulat datorii totale de 1,74 miliarde lei, din care 822 milioane lei sunt către bugetul de stat, alte 540 milioane lei către furnizorii de combustibili, iar 383 milioane lei sunt creditele de rambursat.

Compania Elcen, controlată de Ministerul Energiei, este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET este o regie gestionată de Consiliul General al Capitalei şi asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. În cele şase sectoare ale Capitalei mai există în prezent 566.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite