Echiparea şi întreţinerea celebrelor elicoptere Black Hawk pentru Europa Centrală se va face în România. Acordul a fost semnat între Romaero şi Sikorsky

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterele  UH-60 Black Hawk au fost folosite de forţele speciale americane în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu FOTO Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur
Elicopterele  UH-60 Black Hawk au fost folosite de forţele speciale americane în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu FOTO Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur

Romaero şi Sikorsky - parte al grupului Lockheed Martin - au semnat miercuri un acord de parteneriat industrial,care asigură participarea României la lucrări de asamblare, echipare şi înttreţinere a elicopterului Sikorsky.

Parteneriatul industrial dintre Romaero şi Sikorsky (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activităţi care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria naţională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk. 

Centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală, a informat Ministerul Economiei.

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unităţi în serviciu în cadrul forţelor armate ale SUA şi altor peste 20 de state.

Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depăşeşte anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilităţi de referinţă în operaţiuni ale forţelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutareşi salvare, misiuni de transport şi suport logistic în zone de operaţiunimilitare, dar şi în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgenţă, ori de luptă împotriva calamităţilor şi sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat şi pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.

“Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potenţialului industriei româneşti, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. Aşteptăm să vedem care vor fi efectele economice concrete ale acestui acord şi cât de repede vor fi ele resimţite la nivelul industriei şi economiei româneşti. Ministerul Economiei va sprijini iniţiativele companiilor din subordine care pot duce la relansarea activităţii industriale. În acelaşi timp, acest acord este şi o confirmare a bunelor relaţii şi a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii“, a declarat Dănuţ Andruşcă, Ministrul Economiei.

La rândul său, Eric Schreiber, vicepreşedinte Sikorsky (parte din Lockheed Martin Corporation) a subliniat abilitatea companiei de a  furniza României “cel mai capabil elicopter în lupta de suprafaţă (ASuW) şi anti-submarin (ASW) existent (…) la cel mai competitiv preţ”.

 Impresionat de calităţile elicopterului Black Hawk, care “poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, poate zbura în furtună, ziua sau noaptea, fiind foarte rapid şi putând transporta un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar şi împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23mm:, Remus Vulpescu, directorul General al Romaero, a dat asigurări că va întreprinde “tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia”. 

„Experienţa noastră de aproape 100 ani în aeronautica civilă şi militară, resursa umană calificată, infrastructura educaţională şi capabilităţile de producţie disponibile, atât în Bucureşti, cât şi la partenerii noştri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, aşa cum este Lockheed Martin Corporation. În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare şi abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunităţi însemnate de dezvoltare economică şi tehnologică, mai ales în contextul creşterii nivelului de angajament al ţării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO“, a spus Vulpescu.

Acordul a fost semnat în prezenţa  Ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a Preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, precum şi a reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospatial de prim rang şi cel mai mare furnizor de echipament aerospatial şi tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de USD în 2015, având 97.000 de angajaţi şi fiind prezentă în 75 de ţări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forţele Armate Române exploatează deja cu succes avioanele de luptă F-16 şi avioanele militare de transport C-130 Hercules. Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk vor fi prezente, alături de alte vehicule şi echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziţiei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 care va avea loc în perioada 16-18 mai a.c. în incinta Romaero Bucureşti.

A "luptat" pe mai multe fronturi

Reamintim că MApN vrea şi înlocuirea elicopterelor Puma ale Forţelor Aeriene Române, dintr-o generaţie veche de 45 de ani. În acest context există o serie de discuţii cu oficiali de la Lockheed Martin care şi-au arătat disponbilitatea de a fabrica elicoptere Sikorsky în România. La fel de interesaţi de un astfel de contract sunt şi francezii de la Airbus Helicopters.

Americanii au propus fabricarea în România a deja celebrului Black Hawk, un elicopter cu o vastă experienţă în teatrele de operaţii. 

Se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi. Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP. Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.

Sikorsky UH-60 Black Hawk are o vastă experienţă de luptă fiind folosit, printre altele, în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.  Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.

Oferta francezilor

Competitor al lui Black Hawk în cursa pentru dotarea Forţelor Aeriene Române s-a declarat a fi H215 al Airbus Helicopters. Este considerat un elicopter utilitar mediu şi ca misiuni militare poate aborda lupta anti-navă şi anti-submarin sau operaţiuni de căutare şi salvare. În plus, H215 poate fi echipat cu diverse sisteme de armament (rachete, tunuri, sau mitraliere rapide) pentru misiuni de atac la sol, dar trebuie subliniat că nu este un “razboinic” din naştere. Chiar pe site-ul companiei producătoare la rubrica “Misiuni” prima este trecută MEDEVAC şi mai apoi cea de atac. Se pare că militarii francezi au folosit acest tip de aparat în operaţiuni din Afghanistan şi Libia.

Ce spun specialiştii despre cei doi competitori

Însă unii experţi citaţi de news.ro, susţin că H215M nu este un elicopter militar în adevăratul sens al cuvântului. "Dacă iei un elicopter comercial şi îl vopseşti în verde nu înseamnă că ai un elicopter militar. Un elicopter ca Black Hawk a fost creat special pentru luptă, pe baza experienţei din Vietnam cu modelul Huey. Americanii ştiau ce probleme au fost în operaţiuni reale şi ce voiau de la un elicopter, ceea ce nu este neapărat cazul pentru alte elicoptere de pe piaţă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite