DOCUMENT Legea care-i va scoate pe samsari din pieţele agroalimentare devine funcţională în această săptămână

DOCUMENT Legea care-i va scoate pe samsari din pieţele agroalimentare devine funcţională în această săptămână

Pentru a-şi dovedi autenticitatea, adevăraţii fermieri vor trebui să obţină o nouă atestare

Pieţele agroalimentare vor funcţiona după reguli noi, stabilite prin Legea 145/2014, care-i obligă pe administratori să le acorde prioritate producătorilor autentici în defavoarea intermediarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua lege a pieţelor, prin care adevăraţii producători agricoli vor avea acces la cel puţin 40% din spaţiile de comercializare din pieţe, va fi funcţională până la finele acestei săptămâni, a declarat marţi, pentru „Adevărul“, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

Avem contractele încheiate cu Imprimeria şi în câteva zile vor apărea formularele tipizate necesare pentru aplicarea Legii 145/2014 privind reglementarea pieţei produselor agricole, publicată la 31 octombrie în Monitorul Oficial“, ne-a declarat Daniel Botănoiu.

Conform noii legi, actualele certificate de producător vor fi înlocuite cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor, iar spaţiile minime din pieţele agroalimentare alocate producătorilor agricoli vor creşte la 40%.

„Comercializarea producţiei din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achiziţie, ceea ce înseamnă că vor avea acces în pieţe producătorii adevăraţi şi mai puţin intermediarii“, a spus oficialul.

Atestarea vine şi de la fermieri

Producătorii agricoli trebuie să-şi ridice noile atestate de producător de la primărie, însă acestea vor fi avizate şi de asociaţiile fermierilor din zonă.

„Certificatul de producător se înlocuieşte cu un atestat de producător şi nu mai este aprobat doar de primărie, ci şi de asociaţiile fermierilor din zonă. Astfel, consumatorii au certitudinea că produsele pe care le cumpără din pieţe provin direct de la producători şi sunt certificate.
Această lege este aşteptată de mult timp de adevăraţii producători agricoli, care doresc să-şi valorifice producţia în pieţele agroalimentare din România“, a explicat recent Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Legea pieţelor a fost iniţiată anul trecut de Ministerul Agriculturii şi a trecut de Parlament la începutul lunii octombrie din acest an.

Ce documente vor avea producătorii

Proiectul de lege schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare.

În fapt, actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor.

Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol calitatea de producător agricol. Iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu produsele agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de primăriile localităţilor de domiciliu (nu ale localităţilor unde vor vinde marfa), la solicitarea producătorilor agricoli.

Legea nr. 145/2014 privind reglementarea pieţelor agroalimentare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările