Disponibilizări masive la RAAN: până în martie 2016, peste 2.000 de oameni vor părăsi regia nucleară din Turnu Severin

Disponibilizări masive la RAAN: până în martie 2016, peste 2.000 de oameni vor părăsi regia nucleară din Turnu Severin

Angajaţii RAAN au organizat adesea proteste pentru a salva soarta regiei

Peste 2.000 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al societăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Creditorii RAAN s-au întrunit, luni după-amiază, la sediul central al companiei din Drobeta Turnu Severin, scopul fiind acela de a propune aprobarea planului de disponibilizări întocmit de către administratorul special, care prevede închiderea controlată a regiei.

Etapele disponibilizărilor

Liderul Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, a declarat, marţi, că planul a fost aprobat de creditori, astfel că, potrivit documentului, 1.525 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi în 1 octombrie 2015, iar alţi 520, în etapa a doua, în 31 martie 2016.

Acelaşi document arată că salariaţii disponibilizaţi ar urma să primească indemnizaţie de şomaj şi venit de copletare.

Câţi bani vor primi disponibilizaţii

În primele 12 luni de la disponibilizarea primilor 1.525 de salariaţi, aceştia ar urma să primească 1.740 de lei lunar, iar în următoarele 12 luni, câte 1.200 lei de lunar.

Impactul financiar asupra bugetului asigurărilor de şomaj în urma disponibilizărilor se ridică la 72,14 milioane de lei, sumele pe care le vor primi salariaţii reprezentând indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.

Cine sunt creditorii

Tot în cadrul Adunării creditorilor, administratorul judiciar al RAAN, reprezentanţii firmei “Tudor şi Asociaţii”, au arătat că de la data intrării în insolvenţă a RAAN şi până la sfârşitul lunii iunie, compania a acumulat datorii în valoare de 311.982.135 lei către furnizorul de cărbune - Complexul Energetic Oltenia, către bugetul consolidat al statului, transportatorii de cărbune, servicii de transport energie electrică şi utilităţi.

Cea mai mare datorie acumulată de RAAN este către Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 128.582.978 lei.

În raportul prezentat de către administratorul judiciar al RAAN se arată că regia avea pe stoc, la sfârşitul lunii iunie 2015, o cantitate importantă de apă grea în valoare de 322.722.023 lei.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013.

Pe lista creditorilor, întocmită la vremea respectivă de către administratorul judiciar al RAAN se află peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă. Toate aceste societăţi şi instituţii aveau de recuperat de la regia de stat 1,9 miliarde de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: