Directorul general al ELCEN a demisionat pentru a prelua conducerea unei firme private. El anunţa recent că ELCEN nu se mai poate finanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Ignat, directorul general al producătorului de energie electrică şi termică ELCEN Bucureşti, şi-a dat demisia din fruntea societăţii de stat, la aproape un an de la numire, a prelua conducerea unei companii private.

„După 12 luni intense la conducerea ELCEN am decis să mă retrag din funcţia de director general şi să mă întorc în mediul privat, ramânând în sectorul energetic“, a declarat Ignat, într-un comunicat. Demisia va intra în vigoare joi. Ignat a preluat conducerea ELCEN în 31 martie 2014.

Atribuţiile sale la ELCEN vor fi preluate, până la numirea unui înlocuitor, de Emilian Mateescu, director în cadrul ELCEN.

ELCEN furnizează 90% din energia termică a Capitalei şi se află într-un proces complex de fuziune cu RADET, regia de distribuţie a energiei termice din Bucureşti.

Ignat afirma săptămâna trecută că Elcen nu se mai poate finanţa din cauză că băncile nu îi mai acordă credite, ca urmare a incertitudinii privind fuziunea cu RADET. În urma fuziunii ar urma să se stingă şi datoriile în valoare de 3,5 miliarde de lei adunate de RADET către ELCEN. Datoriile ELCEN către furnizorii de gaze naturale şi servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei, din care 125 milioane de lei către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Reţele, 71 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi 31 milioane de lei către Transgaz.

ELCEN a înregistrat anul trecut afaceri preliminate de 1,9 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de nivelul din 2013, şi un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% faţă de câştigul de 51 milioane de lei din anul anterior. 

ELCEN a fost divizat, anul trecut, în trei companii, respectiv Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan.

Vechiul ELCEN, spart în trei anul trecut

După divizare, compania ELCEN Bucureşti a rămas cu Centrala Termoelectrică Vest (250 MW instalaţi), Centrala Termoelectrică Sud (550 MW), Centrala Termoelectrică Grozăveşti (100 MW), Centrala Termoelectrică Progresu (200 MW), precum şi cu Uzina de Reparaţii.

Electrocentrale Constanţa deţine Centrala Termoelectrică Palas (100 MW) şi reţelele de transport al energiei termice care deservesc oraşul Constanţa.

Electrocentrale Titan operează Centrala Termoelectrică Titan (8 MW instalaţi) şi a primit şi proiectul construcţiei unei centrale noi la Fântânele împreună cu grupul japonez Marubeni, în valoare de 170 milioane de euro.

ELCEN Bucureşti este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 97,51% din acţiuni. Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş are o participaţie de 2,49%.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/elcen" target="_blank">View the story "elcen-radet" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite