Dezastru pentru românii care vor să meargă în Grecia. Se închid punctele de frontieră. Ce rută rămâne accesibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Grecia a luat o nouă serie de măsuri, de data aceasta în scopul limitării numărului de turişti, noi reguli pentru intrarea în ţară prin punctele de trecere a frontierei fiind aplicate de miercuri, 1 iulie.

Consultantul în turism Răzvan Pascu a declarat că Grecia îşi închide mare parte din frontiere.

„Multe dintre punctele de trecere a frontierei în Grecia au fost sau urmează să fie închise. Singura care va rămâne deschisă este Kulata-Promachonas. Ministerul Turismului din Grecia mi-a confirmat această informaţie.

Recomandarea mea este să mergeţi cu maşina prin Bulgaria, ocoliţi Macedonia de Nord, chiar dacă sunteţi din vestul României şi ar fi mai uşor prin Macedonia.

În acest moment, autorităţile elene pare că îşi doresc să limiteze foarte mult numărul turiştilor care ajung terestru şi că avionul este cea mai bună opţiune acum (se va putea zbura şi spre insule).

Inclusiv pe formularul care se completează online, de astăzi mai apare doar un singur punct de trecere a frontierei dacă alegi maşina/autocar ca modalitate de transport: Kulata-Promachonas”, a scris Pascu pe bloggul său.

Anunţul Ministerului elen al Turismului:  

„Grecia face următorul pas în restabilirea fluxurilor de călătorie, întotdeauna cu scopul de a proteja sănătatea lucrătorilor din industria turistică, a rezidenţilor destinaţiilor turistice şi a vizitatorilor. În urma consultărilor la nivelul Uniunii Europene, de la 1 iulie 2020 se vor aplică următoarele: 

1. Vizitatori: 

Posibilitatea de a intra în Grecia pentru toţi rezidenţii permanenţi ai UE continuă normal.* 

  

 Există, de asemenea, posibilitatea de intrare pentru acei resortisanţi ai ţărilor terţe care au permis de şedere în Grecia, precum şi alte excepţii pentru resortisantii din ţări terţe (membri de familie ai cetăţenilor europeni, lucrători în domeniul sănătăţii şi cercetători, îngrijitori ai vârstnicilor, angajaţi ai graniţe, lucrători agricoli sezonieri, lucrători în transporturi-inclusiv marinari, diplomaţi, personal internaţional, personal militar, lucrători cu ajutor umanitar la serviciu. Pasageri pasageri în tranzit, pasageri la bord motive familiale, studenţi, muncitori cu înaltă calificare, dacă angajarea lor este benefică pentru economia naţională şi muncă lor nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă). Este de la şine înţeles că expatriaţii greci care au paşaport grecesc sau carte specială de identitate greaca (EDTO) sunt întotdeauna bineveniţi oriunde provin. 

  

Grecia, în urma recomandării europene, extinde posibilitatea de intrare în ţară pentru rezidenţii permanenţi ai următoarelor ţări terţe (lista va fi actualizată la fiecare două săptămâni): 

  

Algeria, Australia, Georgia, Japonia, Canada, Măroc, Muntenegru, Nouă Zeelandă, Coreea de Sud, Rwanda, Serbia, Uruguay, Thailanda, Tunisia, China **. 

  

Pentru a-şi dovedi locul de reşedinţă, resortisantii ţărilor terţe îşi pot prezenţa permisul de şedere, permisul de muncă, cartea de identitate, atât timp cât acesta precizează locul de reşedinţa şi / sau permisul de conducere sau alte documente. 

  

* Regiunea UE + include ţările Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România), ţările Schengen (Islanda, Norvegia, Elveţia, Liechtenstein), precum şi Irlanda şi Regatul Unit. Se va luă în considerare pe bază reciprocităţii. 

  

2. Zboruri: 

De la 1 iulie, este posibil să se efectueze zboruri internaţionale către toate aeroporturile din Grecia. Zborurile directe din Regatul Unit şi Suedia nu sunt permise (până în 15/7). Toate celelalte zboruri directe sunt permise. 

  

3. Puncte de intrare pe terestru: 

La graniţă cu Bulgaria, vizitatorilor li se permite să între doar în postul de frontieră Promachonas. Dintre celelalte puncte de intrare, sunt permise numai treceri din motive esenţiale. La graniţele cu Albania, Macedonia de Nord şi Turcia, sunt permise numai treceri din motive esenţiale (a se vedea punctul 1). 

  

4. Porţi de intrare pe mare: 

Porţile de mare spre Patras şi Igoumenitsa sunt deschise. 

Anterior, autorităţile de la Athena anunţaseră că, începând cu data de 1 iulie 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa electronică a celor care călătoresc în această ţară.

După completare, solicitanţii vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa travel.gov.gr.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenţie (purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor) şi de distanţare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situaţie în care, persoana testată trebuie să aştepte, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului.

„De asemenea, menţionăm faptul că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, funcţie de  numărul de numărul de noi cazuri de Covid - 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

5. Pe cale aeriană

Zborurile internaţionale sunt permise pe aeroporturile din Atena şi Salonic.

Conform recomandărilor UE cu privire la interzicerea călătoriilor neesenţiale din statele terţe, sunt în continuare interzise zborurile dinspre Marea Britanie şi Turcia.

Sunt acceptate cursele aeriene din statele membre UE, precum şi din Elveţia, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.

Din Albania şi Macedonia de Nord sunt permise doar călătoriile esenţiale.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:

Pasagerii sosiţi cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania şi Macedonia de Nord pot fi supuşi în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinaţia finală, unde vor aştepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.

Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania şi Macedonia de Nord vor fi testaţi în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie şederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reşedinţă la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinaţia finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:

Toţi pasagerii vor fi testaţi la sosire. Este obligatorie şederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reşedinţă la alegere (în Salonic), până la obţinerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menţionată anterior.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite