Departamentul pentru Energie a scos la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, scrisorile de intenţie se depun până pe 5 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Energie a anunţat scoaterea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara, companie care produce circa 7% din necesarul de energie al ţării şi care include un număr de patru mine de huilă din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni, scrisorile de intenţie urmând a fi depuse până în data de 5 decembrie.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a prezentat situaţia societăţii de stat în faţa Comisiei Europene, la întâlnire fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, sindicatelor, ai conducerii executive a companiei, dar şi şi ai Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului – care include cele trei mine neviabile din Valea Jiului.

Oficialul a criticat, în comunicat, conducerea companiei. „Aş vrea să fie clar pentru toată lumea că soluţiile la problemele mineritului şi producţiei de energie electrică în Valea Jiului nu pot veni numai din partea Guvernului sau a Comisiei Europene. Ele sunt în primul rând responsabilitatea conducerii executive a societăţii, căreia îi mai acord o singură lună pentru prezentarea unei strategii realiste de viabilizare a complexului“, a mai spus Răzvan Nicolescu, după întâlnirea cu oficialii europeni.

Cele patru mine viabile deţinute de Complexul Energetic Hunedoara sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, în vreme ce Societateai Naţională Închideri Mine Valea Jiului operează minele Paroşeni, Petrila şi Uricani. Acestea primesc ajutor de stat, închiderea lor fiind programată pentru anul 2018.

Guvernul a fuzionat termocentralele Mintia şi Paroşeni, cu o capacitate totală de generare de 1.225 MW şi care funcţionează pe huilă, în anul 2011. Ulterior,  în 2012, au fost preluate şi minele viabile din fosta Companie Naţională a Huilei, care era cel mai mare datornic la bugetul general consolidat al statului.

Compania are o rezervă de circa 56 de milioane de tone de huilă şi produce anual circa 1,5 milioane de tone pe an. 

Complexul Hunedoara are circa 7.000 de angajaţi, din care 1.800 în divizia energetică şi aproximativ 5.100 în cea minieră. Societatea este grav afectată de scăderea preţurilor energiei pe bursa de specialitate OPCOM, cauzată de influxul de energie regenerabilă şi scăderea consumului în industrie. Concomitent, aceasta are costuri mari de generare din cauza ineficienţei sectorului termo, care nu poate concura cu cele hidro sau nuclear şi nici nu beneficiază de subvenţiile primite de energia regenerabilă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/new-story-8" target="_blank">View the story "New Story" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite