Dentistul care face milioane şi are grijă de trupele NATO din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taner Chemal. FOTO www.wall-street.ro
Taner Chemal. FOTO www.wall-street.ro

Magazin ambulant… astfel era considerat în perioada comunistă Taner Chemal, unul dintre cei mai cunoscuţi stomatologi din România specializaţi în implantologie. A început propria afacere, Clinica Implantodent, în 1999, din „pragmatism“, iar cel mai frică i-a fost de părinţi. Tatăl său chiar l-a certat când a plecat din sistemul de stat, spunându-i că nu îi place munca.

Totul a inceput din pragmatism, cand era in facultate si si-a dat seama ca isi poate transforma pasiunea intr-o afacere profitabila.

"Iar profitul in medicina este firesc, este logic, lasand la o parte povestea frumoasa cu Hipocrate, deoarece iti permite sa evoluezi profesional, perfectionandu-te continuu, desavarsindu-te ca om si ca specialist. Fara profit nu poti avea acces la carti bune, la cursuri de calitate, la tehnologie de top. Ori fara acestea, diagnosticele ar putea fi gresite, iar tratamentele oferite ar ramane empirice...

Nu provine dintr-o familie cu experienta in domeniul medicinei...spune ca este fiul unor oameni simpli de etnie tatara, de la care a invatat sa fe cinstit si sa obtina ceea ce vrea prin munca. „Tatarii sunt oameni de stepa, caliti, rezistenti si foarte ambitiosi”, afirma fondatorul Implantodent.

Atractia pentru medicina a inceput din pasiunea pentru biologie mostenita de la unchii pe linie paterna, influentat de cativa prieteni dentisti care detin o clinica moderna in Istanbul.

Prima afacere, la 6-7 ani

„Am fost intotdeauna un antreprenor, castigandu-mi singur banii inca din copilarie. Sunt stranepot pe linie materna de negustori tatari; interbelic, strabunicul meu avea cei mai alesi pepeni pe care ii vindea en-gros in Constanta, in zona Hanului Balcani altor negustori greci si armeni. Era vestit pentru asta, dar mai ales pentru corectitudine: atunci nu existau contracte, ci strangeri barbatesti de mana.”

Prima afacere a inceput-o la 6-7 ani cand am vandut sticlele de ulei ale mamei pentru a-si cumpara celebrul joc cu jetoane "Dacii si Romanii".

„Munceam in toate vacantele dinainte de '89, in special la cules de fructe, pentru a castiga bani. Chiar daca, copil fiind, nu am simtit nici un fel de lipsuri materiale, parintii m-au invatat sa obtin ceea ce vreau prin munca. Si asta n-a fost rau… In vacante am facut multe meserii din care am invatat multe. Nu am uitat un lucru: fara ambitie si perseverenta nu poti reusi. Indiferent de meseria pe care o practici. Vorba tatalui meu: <<Indiferent de ceea ce faci, fa cu daruire, astfel incat rezultatul sa se apropie de unul perfect>>”, spune Taner Chemal.

Mai tarziu, ca elev, era considerat un fel de "magazin ambulant". „Firea rebela mi-a anulat statutul de pionier si mai tarziu, in liceu, pe cel de UTC-ist. Ca student, cumparam, vindeam, faceam profit din te miri ce. Am fost curier la hotel, sofer de taxi, ospatar si barman, ghid turistic, vanzator...”, isi aduce aminte stomatologul.

Dupa Revolutie a incercat mai multe afaceri, fie ca a fost vorba de Turcia, Ungaria sau Polonia.

„Marfa era plasata in consignatii, la scurt timp se vindea, primeai banii si reinvesteai. Mi-am deschis un bar, o terasa, un magazin. Uneori am castigat, alteori am pierdut. De cateva ori am pierdut chiar totul. Insa de fiecare data am luat-o optimist de la capat, considerand ca din fiecare asa zis esec am invatat cate ceva. Lucru foarte important, nu am neglijat niciodata scoala, continuand in paralel cu invatatul”.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite