Nicolae Demetriade, noul director executiv al Tarom: „Sperăm să rentabilizăm compania anul viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Demetriade a fost numit vineri director executiv al companiei Tarom
Nicolae Demetriade a fost numit vineri director executiv al companiei Tarom

Nicolae Demetriade, care a fost numit vineri în funcţia de director executiv al Tarom de către Consiliul de Administraţie, consideră că nu există nicio şansă ca operatorul aerian să fie rentabilizat în 2013, dar speră ca acest lucru să se întâmple anul viitor.

„Am fost împuternicit în această funcţie pentru a urgenta implamentarea planului de management. Ţinta este să rentabilizăm compania mai repede decât este prevăzut în planul de management, adică sfârşitul anului 2015. Nu există nicio şansă pentru rentabilizarea companiei în acest an, însă sperăm să se întâmple la sfârşitul anului viitor", a declarat Nicolae Demetriade, potrivit Mediafax.

Demetriade, care a mai fost director general al Tarom, a fost numit la începutul lunii mai membru în Consiliul de Administraţie al companiei. „Adevărul“ a scris vineri, în exclusivitate, că managerul privat Christian Heinzmann a fost constrâns să semneze o anexă la contract prin care acceptă reducerea mandatului de la patru ani la un an şi, totodată, să rămână în funcţia de director general fără atribuţii. Tot vineri, Nicolae Demetriade a fost numit director executiv al Tarom. 

Demetriade a afirmat că va colabora cu directorul general al Tarom, belgianul Christian Edouard Heinzmann. Heinzmann a fost numit în noiembrie la conducerea operatorului aerian naţional.

"O să avem atribuţii diferite, pe care le vom stabili în perioada următoare. Ne vom ajuta şi vom colabora", a explicat noul director executiv al Tarom.

„Adevărul" a scris în urmă cu două săptămâni despre presiunile exercitate asupra managerului privat din interese politice. Lucian Isar, membru al Consiliului de Administraţie al Tarom până la sfârşitul lunii mai, a dezvăluit interesele politice de la vârful companiei de stat.  

„Bătălia pentru îmbunătăţirea performanţelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp după introducerea managementului privat. Lupta este dusă de o parte a managementului privat neexecutiv, pe mână cu acţionarul, de a lua locul managementului privat executiv direct ori prin cunoscuţi“, scrie Lucian Isar pe blogul său de pe adevarul.ro. Isar, care a fost până în luna aprilie preşedinte al boardului privat al CFR S.A., a fost eliminat din Consiliul de Administraţie al Tarom, la 29 mai, prin decizia Adunării Generale a Acţionarilor, la ordinul ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

Rezultate bune pentru primele cinci luni 

Compania de stat Tarom şi-a redus pierderile în primele cinci luni din 2013 cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 116 milioane de lei la 64 de milioane de lei, potrivit rezultatelor anunţate de operatorul aerian în urmă cu două zile. Pierderile operatorului aerian de stat sunt cu 34% mai mici faţă de cele prevăzute în planul de management şi cu 45% faţă de cele prognozate în bugetul anual.

„Datele financiare pe primele cinci luni ale anului 2013 confirmã faptul cã rezultatele companiei Tarom s-au îmbunătăţit cu 34%, respectiv 38 de milioane de lei, faţă de ceea ce a fost prevăzut în planul de management şi cu 45%, respectiv 52 milioane lei, faţă de cele prognozate în bugetul anual. Astfel, rezultatele financiare cumulate, neauditate ale anului 2013, arată o reducere a pierderilor de pânã la 64 de milioane de lei, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012, unde pierderea a fost de 116 milioane de lei“, a declarat Christian Heinzmann, directorul executiv al Tarom. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite