Declin puternic pentru înregistrarea de firme noi în ianuarie. Jianu: „Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti”

Declin puternic
pentru înregistrarea de firme noi în ianuarie. Jianu: „Lipsa susţinerii
antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti”

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR

Înregistrările de firme noi au scăzut puternic în luna ianuarie, cu peste o treime faţă de perioada similară a anului trecut, declin cauzat de instabilitatea şi lipsa predictibilităţii în societate, birocraţie şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului, dar şi de slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi europene, potrivit specialiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Consider că sunt trei cauze principale care au dus la scăderea drastică a numărului de firme înregistrate la începutul acestui an. Prima este reprezentată de instabilitatea şi lipsa predictibilităţii în societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri să reacţioneze rapid şi să devină vulnerabil. În egală măsură, consider că birocraţia (de exemplu, efectele formularului 088) şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului reprezintă un alt obstacol important în stimularea înfiinţării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scăderea atractivităţii înfiinţării unei firme”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Potrivit lui, lipsa susţinerii antreprenoriatului este „adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi extindere a dezvoltării celor deja existente!”

Conform datelor publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna ianuarie 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice şi juridice (5.475), în scădere cu 33,94% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 (8.288).

Judeţele aflate în topul scăderilor au fost Vrancea (-56,19%), Caraş-Severin (-47,67%) şi Ialomiţa (-46,46%). Singurul judeţ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%. Aceasta a fost datorată, în opinia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde euro.

Primele 3 domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare şi asigurările (-86,52%), administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public (-71,43%) şi sănătatea şi asistenţa socială (-57,38%). De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată şi în domeniul IT (-36,76%).

Declinul din luna ianuarie a fost cel mai sever pentru prima lună din ultimii şapte ani. O scădere mai accentuată a fost înregistrată numai în anul 2010, când numărul de firme noi înregistra un recul de 22%.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările