De ce se tem oamenii când vorbesc într-o limbă străină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform statisticilor Eurostat, în România, 64% din totalul populaţiei nu vorbea nicio limbă străină în 2016
Conform statisticilor Eurostat, în România, 64% din totalul populaţiei nu vorbea nicio limbă străină în 2016

Cu siguranţă, procentul a mai scăzut în 2020, însă chiar şi cei care ştiu o limbă străină sau sunt în proces de învăţare au anumite temeri atunci când vine vorba de a comunica. În continuare vei afla care sunt cele mai des întâlnite temeri în comunicarea într-o limbă străină. Tu le ai?

Nu vorbesc perfect. În sistemul de învăţământ românesc, dar nu numai, primeşti nota maximă dacă nu ai nicio greşeală. Ceea ce generează un aşa-zis sindrom al perfecţionismului pe care îl păstrăm chiar şi în viaţa de adult. Din teama de a greşi, mulţi dintre noi preferă să tacă. Lucrul acesta nu aduce nimic bun, pentru că o limbă străină trebuie exersată, vorbită, stâlcită poate, astfel încât să te auzi şi să înveţi din greşeli. 

Ce va creade cel din faţa mea? Aceasta este o întrebare care ne poate ţine pe loc în multe aspecte din viaţă, însă dacă rămânem la subiectul nostru, într-un mediu de lucru este important să inspiri încredere colaboratorilor tăi. Poţi face asta nu doar vorbind limba lor perfect, ci fiind atent la nevoile lor şi oferind soluţii, chiar şi într-o limbă pe care nu o stăpâneşti.

Concentrează-te pe a înţelege în primul rând, pe a-ţi construi un vocabular de bază, util domeniului tău de activitate şi prin exerciţiu vei putea să dezvolţi şi fraze mai complexe.

Ştiu mai puţin decât colegul meu. Comparaţia este în natura umană. Dacă ai colegi care vorbesc o limbă străină mai bine decât tine, profită de acest lucru şi roagă-i să te ajute. Dorindu-ţi să înveţi, vei găsi o oportunitate la orice pas. Un studiu realizat împreună cu echipa mea în 2017 arată că 2 din 3 angajaţi din România îşi doresc să înveţe o limbă străină pentru a se dezvolta pe plan profesional. Au apoi surpriza ca dezvoltarea lor să depăşească limitele mediului profesional şi să vadă efectele pozitive şi în viaţa personală.

Nu am timp să merg la un curs şi nu vreau să interacţionez cu oameni în perioada asta. Când eşti adult cu responsabilităţi şi un program fix la locul de muncă, timpul este limitat. Învăţatul noaptea sau în mijloace de transport nu dau rezultatele dorite pentru că este greu să te concentrezi după o zi obositoare sau în gălăgie. De asemenea, vrei să păstrezi siguranţa ta şi a familiei şi să eviţi grupurile de oameni. Pentru asta există cursuri online, iar unele companii permit participarea la ele chiar în timpul programului.

Acum, mai ales prin prisma perioadei pe care o traversăm, învăţatul la distanţă a devenit o normalitate, iar învăţatul într-un mod agile, adică în bucăţi mici, asistat de un trainer este deja o metodă care dă rezultate.

În plus, dacă eşti liderul unei echipe care are nevoie de ajutor pentru a cunoaşte mai bine o limbă străină, există modalităţi foarte simple de a calcula costul unui curs de limbi străine, online, în funcţie de nevoile tale…

Dacă jignesc pe cineva fără să îmi dau seama? Acesta este un subiect sensibil, pentru că atunci când intrăm în contact cu persoane din alte ţări, ar trebui să cunoaştem un minimum de informaţii despre cultura lor. Uneori sunt chiar aspecte care ţin de gesturi care au semnificaţie opusă faţă de ce ştim noi. Când vine vorba despre limbă, o simplă căutare pe Google te va ajuta să afli care sunt cuvintele jignitoare sau nepoliticoase, însă detaliile fine ce ţin de anumite verbe frazale, construcţii, topică sau accent, sunt cel mai bine explicate de un vorbitor profesionist. Aşa că întreabă, ia notiţe şi exersează.

Este important să înţelegi care este sursa temerilor tale sau ale echipei tale, înainte să începi să le rezolvi. Pot fi legate de timiditate, de ceilalţi oameni sau pur şi simplu de nivelul scăzut de cunoştinţe în acea limbă. Nu este o ruşine să nu cunoşti o limbă străină. Există numeroase cursuri care oferă metode personalizate de predare, dar mai mult de atât, oferă cursanţilor încredere, curajul de a vorbi cu colegi sau parteneri din alte ţări şi, în final, relaţii profesionale sau chiar de prietenie. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite