De 1 mai, ţăranii au venit în pieţe fără atestatele şi carnetele de comercializare cerute în legea ce trebuie aplicată de azi

De 1 mai, ţăranii au venit în pieţe fără atestatele şi carnetele de 
comercializare cerute în legea ce trebuie aplicată de azi

Începând de la 1 mai, ţăranii din pieţe trebuie să aibă atestat de producător şi carnet de comercializare

Încă din luna noiembrie 2014, pentru ţăranii care vor să-şi vândă produsele agricole în pieţe a apărut o legislaţie care îi obligă să obţină atestate şi carnete de comercializare. Termenul de aplicare pentru noua legislaţie este 1 mai, dar până astăzi ţăranii nu au primit documentele respective, astfel că oamenii au venit fără ele în pieţe.

„Păi, şi ce să facem, dacă nu ne-au dat de la primărie? Să nu mai venim? Ei cu hârtiile lor, noi cu marfa noastră, a cui e vina că azi n-avem atestate?“, ne întreabă unul dintre vânzătorii de mere dintr-o piaţă bucureşteană.

„Au venit, au măsurat şi... atât“

Un alt vânzător ne spune că la el în comună s-au făcut demersuri pentru eliberarea de atestate, dar lucrurile s-au oprit şi nu mai ştie nimeni ce se întâmplă.

„Acum vreo două-trei săptămâni, un pic înainte de Paşte, au venit nişte domni, mi-au măsurat livada şi ce mai aveam eu, un pic de grădină, mi-au spus că o să evalueze, să vadă ce producţie pot să am...
De atunci n-au mai trecut. Eu am totul declarat, sunt înregistrat, ce ar mai trebuisă fac?
Aştept să mă cheme, să-mi elibereze hârtiile acelea, dar deocamdată, doar au venit ei, au măsurat şi... atât“, ne-a spus agricultorul.

Alarmele Agrostar, fără ecou

„Dacă agricultorii nu vor fi lăsaţi cu marfa în piaţă, de la 1 mai, vor avea prejudicii imense.
Federaţia Agrostar a atras de mai mult timp atenţia că aceste tipizate trebuie tipărite din timp.
Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a intensifica discuţiile cu factorii locali, dar cererile noastre au rămas fără răspuns şi, de aceea, considerăm necesară intervenţia premierului“, a afirmat recent, într-un comunicat, Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei sindicatelor din agricultură - Agrostar.

El a precizat că implementarea măsurii depinde şi de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, dar şi de Asociaţia Comunelor din România.

Constantin: „Nu vor exista sancţiuni“

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat zilele trecute că, deşi în mai multe zone din ţară aceste documente pe care ar trebui să le comande primăriile nu au ajuns la producători, pentru o perioadă nu vor exista sancţiuni.

„Va fi o perioadă de tranzit, o perioadă nu vor exista sancţiuni, dar fac un apel la primării să comande aceste documente importante“, a subliniat Daniel Constantin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările