Dacă TVA în turism va scădea de la 24% la 9%, în 2015 vom avea vacanţe cu 10% mai ieftine, promit hotelierii

Dacă TVA în turism va scădea de la 24% la 9%, în 2015 vom avea vacanţe cu 10% mai ieftine, promit hotelierii

Reducerea TVA, balon de oxigen şi pentru turişti, şi pentru hotelieri

Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conţin cel puţin cazare.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Hotelierii vor scădea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscală va scădea şi ea, cu siguranţă", a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, citat de Mediafax.

El crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte ţări din zonă, unde TVA este sub 24%.
Vicepreşedintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%.

"În plus, mulţi turişti se vor întoarce să mănânce în restaurantele hotelurilor. Până acum, mai mult de jumătate din turişti mâncau la hotel doar micul dejun, care era inclus în pachet. De anul viitor, cred că numărul acestora va creşte considerabil", a mai spus el.

Va fi mai ieftin şi la all inclusive

Hotelierii cred că măsura va influenţa înfiinţarea de structuri all inclusive.

"Efectul acestei măsuri se va vedea anul viitor în piaţă. Preţurile la cazare în complexurile all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor.
De asemenea, se vor consolida serviciile şi vor fi mai multe facilităţi în acelaşi preţ. În plus, hotelurile româneşti all inclusive vor deveni mai competitive la export şi vom avea mai mulţi turişti străini
", a declarat Marius Usturoiu, care administrează complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral şi hotelul Rozmarin din Predeal.

În România sunt în prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani.

"Efectele reducerii TVA vor fi că ne îndreptăm spre o explozie a structurilor all inclusive.
Dacă până acum, hotelierul avea un bar care funcţiona separat, ca să beneficieze de TVA de 9% va trebui să-l introducă în pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se întâmplă şi cu mesele.
Dacă masa de prânz nu este în pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Această măsură va simula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cât mai complexe
", a spus Usturoiu.

Lucia Morariu: „Este o măsură istorică“

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, apreciază că măsura este una "istorică" pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete.

Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, spune că este sceptic până când nu citeşte normele de aplicare pentru reducerea TVA.

"Măsura este extraordinară, dar până să mă îmbăt de bucurie mai durează. Să vedem cum se aplică. Dacă facem un pachet cu toate mesele şi ei vor aplica taxa locală de 1% pe toată factura, considerând-o înnoptare, va fi o mare problemă", a mai spus el.

Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar la pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerându-se o anomalie ca o cafea sau un croissant de dimineaţă să fie taxate cu 9%, iar pentru aceleaşi produse, consumate la prânz, TVA să fie de 24%.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: