Cum se vor vinde cartelele prepay în 2020

Cum se vor vinde cartelele prepay în 2020

Cartele SIM Prepay FOTO Shuttertock

Ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor a anunţat luni, în ultima şedinţă de guvern din 2019, că vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca atare, Guvernul va prelungi cu trei luni, până la 31 martie 2020, termenul până la care operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi să vândă noile cartele SIM preplătite numai după ce obţin de la utilizatori date personale precum nume, prenume, adresă, CNP etc.
 
Modificarea va fi făcută prin Ordonanţă de Urgenţă, a anunţat ministrul Lucian Bode, precizând că termenul de 1 ianuarie 2020 ar fi imposibil de aplicat, în condiţiile în care actul care a introdus această obligaţie este atacat la Curtea Constituţională.
 
HotNews.ro a anunţat în premieră, încă din data de 20 decembrie 2019, că Guvernul pregăteşte această Ordonanţă de urgenţă.
 
Amintim că după cazul Caracal, Guvernul a impus prin Ordonanţă de Urgenţă obligaţia ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorităţi fiind identificarea şi pedepsirea celor care fac farse la 112, dar şi reducerea timpilor de intervenţie.
 
Avocatul Poporului a atacat Ordonanţa de Urgenţă la Curtea Constituţională subliniind că argumentele din OUG nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată.
 
"Ordonanţa de urgenţă (n.a privind vânzarea prepay doar cu buletinul) este în vigoare. Termenul de implementare este însă prea scurt şi un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este şi pentru o armonizare cât mai corectă cu operatorii astfel încât acest act normativ să fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonanţe care vizează colectarea datelor prepay rămân încă în discuţie", a precizat vineri pentru HotNews.ro deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Camera Deputaţilor.
 
Ce termene sunt prevăzute acum în Ordonanţa de Urgenţă cu privire la cartelele prepay
 
Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care deţin deja astfel de cartele şi nu vor să-şi dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanţa de urgenţă care modifică sistemul 112 şi care a fost publicată în luna septembrie 2019 în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, şi vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: